Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is cyberterrorisme een mythe? Is er toekomst voor de Nederlandse software-industrie? De Comdex stond dit jaar in het teken van?
Is cyberterrorisme een mythe?
… het ontbreekt in ieder geval aan praktijk. Zeker na 9/11 waarschuwen beveiligingsexperts voor het gevaar van cyberterrorisme. Ik kom ook wel eens op bijeenkomsten waar zulke mannen spreken. Ze hebben een hoog theoretisch gehalte. Je hoort zelden voorbeelden van aanslagen of pogingen daartoe. Ja, je hebt de Australiër Vitek Boden die zijn frustraties over een afgewezen promotie botvierde door via het computersysteem van zijn werkgever 1 miljoen liter rioolwater ongezuiverd in zee te lozen. Maar verder? Er zijn volgens mij nog nooit geslaagde cyber-aanvallen uitgevoerd op nutsbedrijven of defensieorganisaties. Gelukkig maar natuurlijk, maar de vraag blijft daardoor wel knagen hoe reëel die dreiging nu eigenlijk is. Wanneer wordt een hacker trouwens een cyber-terrorist? Gartner durft de stelling aan dat er rond ‘cyber-terrorisme’ een ongewenste mythevorming bestaat. Dat kritische infrastructuren zowel fysiek als virtueel goed beschermd moeten worden, staat buiten kijf. Maar of cyber-aanvallen nu van hackers, criminelen of terroristen komen, maakt voor de preventie niet veel uit. Laten we dat al teveel misbruikte woord ’terrorisme’ maar liever wat minder gebruiken.
Is er toekomst voor de Nederlandse software-industrie?
… de seinen staan op oranje. In de laatste Automatiseringgids waarschuwde een aantal prominenten uit wetenschap en bedrijfsleven dat Nederland dreigde te verworden tot een derdewereldland op het gebied van softwareontwikkeling. Nu was de aanleiding voor deze noodkreet een afwijzing van een enorme subsidieaanvraag, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Maar toch kom je die geluiden vaker tegen. Een bijkomend probleem is dat een aantal van die voormalige derde wereldlanden ons in snel tempo inhalen. Steeds hoogwaardiger ontwikkelwerk vindt plaats of wordt ondergebracht in India en China. Ten derde is onze nationale software-industrie de laatste vijf jaar flink gedecimeerd. De laatste weken gingen Data Distilleries en Scala (overigens van Zweedse origine) in Amerikaanse handen over, eerder gingen Baan, Uniface, Supernova, Usoft en vele andere die weg. Stuk voor stuk is geen van die ontwikkelingen ernstig, maar voor een land dat zich wil profileren als kenniseconomie is er reden tot zorg als zowel het academisch als het zakelijk klimaat verschraalt. Maar wat eraan te doen? Automatisch wordt de blik naar de overheid gewend. Maar die heeft al in 1996 het vorige Software Actieplan (Swap) gelanceerd. Het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen en Twinning hebben we dus al geprobeerd.
De Comdex stond dit jaar in het teken van?
… business as unusual. Vorig jaar ging de organisator van de Comdex bijna failliet, maar de belangrijkste Amerikaanse hightechbeurs is terug, kleinschaliger en serieuzer dan voorheen. De beurs mikt niet meer op consumenten, maar op zakelijke gebruikers. Dat kwam de vaste openingsspreker Bill Gates niet slecht uit. Hij toonde weliswaar nog enkele toekomstvisioenen en gadgets, maar kon zich verder wijden aan zijn nieuwe levensvulling: betrouwbare computers. Tja, het blijft wennen. Maar ondertussen mogen de Symantecs van deze wereld zich zorgen gaan maken. Het ontbreekt nog aan een antivirusprogramma, maar Microsoft voegt aan de groeiende reeks beveiligingsproducten binnenkort weer enige loten toe, waaronder een Spamfilter voor Exchange. Reken maar dat deze serversoftware net zo effectief wordt als de spamtechnologie in Hotmail en Office 2003. De kwaliteit daarvan is verbluffend. In de kleine maand dat ik dit filter gebruik haal ik een score van zo’n 98 procent – het is vooral nog wat Nederlandstalige spam dat er doorsluipt. Dat is beter dan de spamservice van provider xs4all waar ik ook al zeer tevreden over ben. Beide producten laten alle gewenste mail bovendien keurig passeren. Ik was daarom verbaasd te lezen dat experts op de Comdex beweren dat spamfilters meer kwaad dan goed doen. Wat een onzin. Je zult spam met technische middelen niet uitroeien, maar je kunt een heel eind komen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.