De voorzieningenrechter die vorige week in een kort geding KPN’s aanbod voor gratis internettoegang voor scholen verbood, heeft met deze beslissing menigeen verrast. Alle hindernissen die KPN-ceo Ad Scheepbouwer zouden kunnen afhouden van zijn bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie, waren zonder veel moeite genomen. Het lijstje plichten dat EZ-minister Brinkhorst aan het aanbod verbond was zo uit te voeren. Ook de onder EZ vallende marktautoriteit NMA en telecomtoezichthouder Opta gaven snel groen licht.
Het is opzienbarend dat de eerste de beste rechter in een kort geding een streep haalt door de besluiten van al deze instanties. Het is een duidelijk teken dat het liberaliseringsbeleid van de Nederlandse overheid nog steeds aan alle kanten rammelt. Het ministerie van Economische Zaken bijvoorbeeld kent de telecommarkt nog steeds niet goed. De voornaamste reden die de rechter aanvoert voor zijn besluit, is dat KPN met het aanbod zijn positie in de kleinzakelijke markt aanzienlijk kan versterken.
Dat lijkt ons een juist oordeel. Enig marktonderzoek leert namelijk dat het telecomconcern juist in het onderwijs een relatief zwakke positie heeft. Door het gratis aanbod zou Scheepbouwer het stokje in deze markt naadloos kunnen overnemen van Nltree. En daarmee in één keer de kabelsector voor schut zetten, die enkele jaren terug via Nltree de opdracht van het Ministerie van Onderwijs om alle scholen van internet te voorzien voor KPN’s neus wegkaapte. Ook de voorzieningenrechter wijst er in zijn oordeel fijntjes op dat alleen al de deelname aan deze biedingsronde het huidige aanbod van KPN verdacht maakt.
NMA zegt in zijn voorlopige oordeel de breedband internetmarkt als één geheel te beschouwen. Het scheert de consumentenmarkt en de klein zakelijke markt over één kam. KPN kan daardoor de sterke positie van kabelaars in de consumentenmarkt misbruiken om kleinere spelers die zich richten op specifieke bedrijfssegmenten uit de markt te drukken. Het wordt tijd dat de NMA daar eens haar ogen voor opent. < BR>