Oracle dreigt zijn bod op Peoplesoft in te trekken na de aanpassingen die de laatste vorige maand deed in zijn klantzekerheidsprogramma. Dat programma werd opgesteld in juni, vlak nadat Oracle zijn vijandige bod uitbracht. Het is bedoeld als bescherming voor de klanten. Zij krijgen hun aanschafprijs terug in het geval van een overname. In totaal zou het gaan om achthonderd miljoen dollar.
In de eerste versie van het klantzekerheidsprogramma stond dat klanten aanspraak op de teruggaaf konden maken wanneer het bedrijf binnen een jaar door Oracle zou worden overgenomen. Dit heeft Peoplesoft veranderd in twee jaar met als toevoeging dat er ook tot uitbetaling moet worden overgegaan wanneer de koper van het bedrijf binnen vier jaar veranderingen in de Peoplesoft-producten en -ondersteuning aanbrengt.
Schaamteloze minachting
"De directie van Peoplesoft graaft zich in en deze actie is daar het jongste voorbeeld van", aldus Oracle-woordvoerder Jim Finn. "De aanpassingen in het klantzekerheidsprogramma zijn niet gemaakt voor de klanten; het is een teken van schaamteloze minachting voor de aandeelhouders." Oracle dreigt het bod van 7,3 miljard dollar op Peoplesoft in te trekken, omdat een overname niet meer economisch aantrekkelijk is als de laatste ‘blijft doorgaan met dergelijke acties’.
Vorige week vroeg Oracle een rechtbank in Delaware de terugbetaling van licentiegelden bij een overname te verbieden. Een aantal aandeelhouders van Peoplesoft hebben een soortgelijke rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf. Beide moties impliceren dat het klantzekerheidsprogramma de directie van Peoplesoft weerhoudt om in te gaan op Oracle’s vijandige overnamebod. Volgens de aanpassingen hebben klanten onder bepaalde condities zelfs recht op vijf keer de aanschafprijs van hun product wanneer de leverancier wordt overgenomen. Een Peoplesoft-woordvoerder laat weten dat het plan ‘goed is voor de klanten, hetgeen goed is voor de aandeelhouders’. "Wij zullen de aanpassingen met hand en tand verdedigen."
Het afgelopen derde kwartaal boekte Peoplesoft een recordomzet van 625,1 miljoen dollar (2002: 471,2 miljoen), waarvan 32 procent uit licentieopbrengsten kwam.< BR>