Microsoft hamert tegenover de Europese Commissie op zijn recht om te innoveren in en met zijn producten. Dit zette de Windows-leverancier vorige week uiteen in de laatste ronde hoorzittingen met een multimediapresentatie, die de EC echter tegen de haren instreek.
Vorige week vonden gedurende drie dagen de hoorzittingen plaats achter gesloten deuren. Op de eerste dag was Microsoft aan de beurt, dat zijn betoog ondersteunde met een multimediashow. Daarin ontkende het de beschuldigingen van de EC en gaf het demonstraties hoe zijn software samenwerkt met concurrerende producten. De Amerikaans getinte presentatie kon de onderzoekscommissie niet bekoren.
De tweede dag was voor de helft voor Microsoft, gevolgd door diens tegenstanders die tevens de derde dag aan bod kwamen. Het betreft de door Microsoft-concurrenten aangevoerde Computer and Communications Industry Association, de Europese tak van de Free Software Foundation, Netware-producent Novell, leverancier van ‘afspeel’-software Real Networks en serverfabrikant Sun Microsystems. Tot slot kreeg Microsoft nog anderhalf uur om zijn slotverklaring af te leggen.
Twee doelen
Het Europese onderzoek loopt al vier jaar en richt zich op twee onderwerpen. Ten eerste de bundeling van Microsofts Windows Media Player (WMP) bij diens marktdominante besturingssysteem. Dit zou de ontwikkeling van software en inhoud voor andere mediaformaten saboteren, argumenteert de EC. Ten tweede de koppeling tussen de desktop- en serveruitvoeringen van Windows, wat leveranciers van concurrerende serverbesturingssystemen de voet dwars zou zetten. De EC heeft Europese bedrijven hierover ondervraagd.
Microsoft ontkent beide aantijgingen. Het argumenteert dat het EC-onderzoek anekdotisch en dus niet statistisch valide is. Bedrijven zouden wel geld hebben om naast WMP ook voor andere formaten te ontwikkelen. Daarnaast zegt de softwareproducent de api’s (application programming interfaces) voor Windows gewoon te delen met zijn concurrenten.
Verder zou het concern hebben laten weten dat een eventuele Windows-uitvoering zonder WMP – afgedwongen door de EC – een gemankeerd besturingssysteem oplevert. Dit doet direct denken aan een voorval in de Amerikaanse anti-trustzaak toen rechter Thomas Penfield Jackson tussendoor bepaalde dat Windows 95 ook zonder webbrowser Internet Explorer (IE) verkrijgbaar moest zijn. Microsoft bood pc-makers toen de keuze uit een niet goed werkend Windows 95 en de reguliere uitvoering mét IE.< BR>