Nu gratis internet voor het Nederlandse onderwijs voorlopig van de baan is zullen de scholen opnieuw een keuze moeten maken. Het werk om die keuze te vergemakkelijken heeft een aantal maanden stil gelegen.
"Heel veel scholen nemen op dit moment een afwachtende houding aan bij hun keuze voor een internetaanbieder." Dit zegt Arjen Berendsen, algemeen directeur Nederland van Easynet. Hij schat dat de driehonderd middelgrote onderwijsinstellingen waar zijn organisatie bij betrokken is niet meer weten wat ze moeten doen. Zo is Nltree vlak na de uitspraak vorige week met een nieuw aanbod gekomen, dat eerdere aanbiedingen vervangt. Ook KPN komt met nieuwe biedingen die aan de voorwaarden van de rechter voldoen. Het telecombedrijf mag zijn diensten niet onder de kostprijs aanbieden.
Easynet is één van de dertig internetaanbieders die meegewerkt heeft aan de tot standkoming van een isp-wijzer voor scholen. De stichting Ict op school heeft deze wijzer met geld van het ministerie van Onderwijs ontwikkelt om scholen te ondersteunen bij hun keuze voor een internetaanbieder nu het huidige contract met scholenprovider Nltree op zijn eind is. Ict op school werkte ook aan een kwaliteitsregeling voor isp’s in het onderwijs.
Deze regeling is stil komen te liggen door het aanbod van KPN. De brancheorganisatie voor internetaanbieders Nlip heeft na de bekendmaking van het KPN-aanbod zijn medewerking aan de regeling stopgezet. Ict op school inventariseert deze week welke internetaanbieders eventueel mee willen werken. Berendsen verwacht zonder moeilijkheden aan de voorwaarden van een eventuele regeling te kunnen voldoen. Het bedrijf heeft inmiddels 35.000 euro geïnvesteerd in productontwikkeling speciaal voor het onderwijs. Met dit geld heeft het onder andere een systeem gebouwd waarmee scholen de toegang tot websites kunnen afschermen.
“De stichting Ict op school heeft deze wijzer met geld van het ministerie van Onderwijs ontwikkelt”
Ik vind het altijd triest dit soort fouten tegen te komen van mensen die van schrijven hun vak hebben gemaakt. Ik denk niet dat ik uit hoef te leggen wat de fout is, maar voor de zekerheid: “Heeft ontwikkeld” is met een D…
Ontwikkelingen worden ook hier weer door belangen tegengehouden en uiteindelijk is het onderwijs de dupe!