Het Utrechtse ict-bedrijf Caesar Groep sluit per 1 januari 2004 een joint venture met de Bulgaarse dienstverlener Black Sea Consultancy. Het doel is om tegen lage kosten overcapaciteit voor klanten te realiseren.
Twee jaar geleden startte de Caesar Groep in samenwerking met Senter (het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, belast met onder meer subsidieverlening binnen internationale samenwerking) het experiment ‘ICT projectenfabriek’ in Bulgarije. Afgelopen maand werd het geevalueerd en werd besloten het project door te zetten. Segment manager Michel Stijlen: "In de huidige markt gaat het niet om kostenfocus, maar gaat het erom dat je je klanten te allen tijde kunt helpen. Wij vinden dat je daarvoor een overcapaciteit van 15 tot 20 procent van het aantal huidige medewerkers moet hebben. Als we dat in Nederland zouden realiseren, wordt het te duur, vandaar dat we voor Bulgarije hebben gekozen. Dat had elk willekeurig ander land kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld India of China, maar Bulgarije zit in een tijdszone die één uur verschilt, heeft een redelijk vergelijkbare cultuur en met een paar uur vliegen ben je er."
Investeren
Inmiddels werken in Bulgarije twintig softwareontwikkelaars die zijn opgeleid in 4GL/rdbms Progress en in Microsoft .net. Het kantoor van Black Sea Consultants zit vlakbij een technische universiteit waar jaarlijks driehonderd ict-studenten afstuderen. "Eventuele groei die we daar willen realiseren, is goed te doen", aldus Stijlen. "Waar westerse bedrijven investeren in Bulgaarse ondernemingen zie je een gedrevenheid bij die Bulgaarse bedrijven om te investeren in de westerse afzetmarkt." Volgens Caesar Groep kunnen projecten en componenten in Bulgarije tegen de helft van de kosten worden ontwikkeld.< BR>