Door het hardnekkige opportunisme dat heerst bij het management in de ict-branche, kan 2004 wel eens het jaar gaan worden van keiharde concurrentie en noodzaak tot verdere concentraties, overnames en fusies. Dat schrijft Ernst & Young in zijn jaarlijkse onderzoek naar trends in ict.
De markt voor externe ict’ers blijft volgens E&Y onder druk staan. Vooral grotere bedrijven brengen het aantal externe ict’ers terug, bij het mkb is dit niet significant merkbaar. Het aandeel interne ict’ers blijft in beide segmenten nagenoeg gelijk.
Het aantal ict-projecten dat bedrijven starten is ook op een vergelijkbaar niveau gebleven, hetgeen enigszins verbaast gezien de huidige economische malaise. Het valt op dat vooral grote bedrijven vaker een nieuw project starten. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk risicobeheersing en kapitaal, aldus E&Y. Binnen de sectoren handel / distributie en overheid wordt meer geïnvesteerd dan in de sector productie / industrie. 27 procent van de bedrijven verwacht het komende jaar een stijging van het it-budget, terwijl 18 procent een daling verwacht. De rest verwacht dat het budget gelijk blijft. Ten aanzien van hardware-uitgaven verwacht 30 procent van de ondervraagden dat het budget stijgt (19 procent verwacht een daling). Ook op het gebied van software verwacht 30 procent een stijging. Hier verwacht 18 procent een daling.
De prestaties van ict-bedrijven zijn in de ogen van klanten aanzienlijk gestegen. Gaven de ondervraagden tijdens het onderzoek in 2001 nog een 6,4 voor de performance, afgelopen jaar steeg dat naar een 7,1.
Surfen op het werk
Ernst & Young onderzocht ook het internetgedrag van medewerkers. Tijdens een onderzoek in september 2002 bleek dat het surfgedrag met 40 procent was gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
Jan Pieterszoon Coenprijs 2003 Ernst & Young reikt jaarlijks de Jan Pieterszoon Coenprijs uit in een drietal categorieën, te weten: hard-/softwareleverancier, ict-dienstverlener en telecommunicatieleverancier. In de eerste categorie gaat IBM dit jaar met de prijs aan de haal. Na de overname van de consultancy-divisie van Pricewaterhouse Coopers wil het bedrijf zich sterker profileren als dienstverlener, hetgeen door de klanten in het onderzoek gewaardeerd werd. Atos Origin is in het onderzoek van afgelopen jaar de meest genoemde en belangrijkste ict-dienstverlener en sleept de prijs in de wacht in de tweede categorie. Volgers in de lijst waren Getronics, Logica CMG, Pinkroccade, Cap Gemini Ernst & Young en Ordina. De Jan Pieterszoon Coenprijs voor belangrijkste telecommunicatieleverancier gaat naar Orange. |
Drie op de tien heeft te maken met controle op dit internetgebruik en bij een kwart van de ondervraagden heeft de organisatie de toegang tot bepaalde websites zelfs helemaal afgesloten. Het gaat bij de laatste groep vooral om grotere bedrijven.
Harder werken, minder salaris
Door de tegenvallende marktomstandigheden zoeken veel bedrijven naar efficiëntere manieren om kosten te beheersen en hun werkzaamheden uit te voeren. Het blijkt dat als gevolg daarvan 48 procent van de ondervraagden vindt dat ze harder moeten werken dan een jaar geleden. Er zijn daarbij weinig verschillen te ontdekken tussen de diverse sectoren.
Driekwart van de ict-professionals is niet bereid salaris in te leveren. Saillant detail is dat die bereidheid onder het management ruim hoger is. Van hen is zelfs 6 procent bereid meer dan 10 procent loon in te leveren.
Mede door de vacaturestop bij grote ict-bedrijven krijgen jonge ict-talenten weinig kans op de arbeidsmarkt en dat heeft op de lange duur een negatief effect op de kennisontwikkeling en innovatie binnen Nederland, aldus het E&Y-rapport. Het onderzoeksteam spreekt zijn zorg uit over deze situatie en geeft aan dat deze snel moet veranderen, ‘anders gaat een omvangrijke groep hoogopgeleide jongeren verloren voor de ict-bedrijven’.
Beveiliging
Na de aanslagen van 11 september 2001 werd de ict-wereld zich bewust van de noodzaak tot beveiligen. In het vierde kwartaal van 2003 lijkt die noodzaak alweer weggeëbt te zijn. ‘Computerbeveiliging lijkt op de ‘gewone’ beveiliging: er wordt veel over gesproken, maar relatief weinig aan gedaan’, aldus het rapport.
Bijna 60 procent van het bedrijfsleven is zich bewust van de risico’s van cybercrime, maar toch vindt de helft dat de eigen onderneming wel voldoende beveiligd is. De helft van de ondernemingen zoekt de oplossing van beveiliging tegen cyberterreur bij derden in plaats van bij zichzelf.
‘Bijna tweederde van de bedrijven is voor het bedrijfsproces in grote mate, of zelfs bijna helemaal, afhankelijk van ict’, staat te lezen in het onderzoek, wat grote risico’s impliceert. Ongeveer een vijfde van de cybercrime-slachtoffers doet aangifte bij de politie. Ook hierbij gaat het weer vooral om de grotere bedrijven.
Overheid en ict
De overheid moet veel meer doen aan ict in het onderwijs, volgens de ondervraagden. De helft vindt dat de overheid haar ict-beleid op dit gebied moet intensiveren. Verkeer en vervoer werden in dit verband het minst vaak genoemd.
Het onderzoeksteam van E&Y concludeert dat de overheid over ict zegt dat het belangrijk is, maar dat vervolgens in geen enkel opzicht laat blijken. Ook op het gebied van innovaties houdt het team zijn hart vast: ‘zoals de taskforce ict en kennis twee jaar geleden al constateerde, moet het onderzoek door de overheid naar ict worden uitgebreid en geconcentreerd. Het is vooral van belang dat projectmatig wordt gewerkt in samenwerkingsverbanden. Het ministerie van Economische Zaken zou hierbij een regierol moeten vervullen’, aldus Ernst & Young.< BR>