Een kwart van de it-managers heeft de ‘disaster recovery’-plannen van zijn bedrijf nog nooit getest. Dat concludeert Veritas uit wereldwijd onderzoek onder middelgrote en grote organisaties.
Het aantal bedrijven dat een rampenplan maakt, neemt ieder jaar toe. Toch blijkt dat deze plannen te weinig onderhouden en getest worden, waardoor bedrijven aan grote risico’s worden blootgesteld. 57 procent van de respondenten controleert zijn it-rampenplan slechts eens per jaar (2002: 45 procent). Volgens analistenbureau Meta Group kost een uur systeemuitval gemiddeld ruim een miljoen dollar.
Van de ondervraagden werd 80 procent het afgelopen jaar met ongeplande ‘downtime’ geconfronteerd. Van hen had 26 procent daar ieder kwartaal of vaker last van. De systeemuitval duurde bij 14 procent tussen de 24 en 48 uur en 16 procent van de bedrijven verloor daarbij kritische data.
De hoofdredenen om de it-rampenplannen niet te testen zijn tijdgebrek (48 procent), te weinig budget (30 procent) en het verstoren van de werkzaamheden van medewerkers (25 procent). Volgens het onderzoek weten veel it-managers niet waar de disaster recovery-plannen bewaard worden. Ruim tweederde bewaart de plannen in het hoofddatacentrum. Bijna een kwart bewaart ze in een ander bedrijfsgebouw, juist uit de buurt van het datacentrum, terwijl slechts 15 procent de plannen op een beveiligde locatie of bij een derde partij onderbrengt.