Vanwege problemen met toestellen en een beperkt budget start KPN op bescheiden schaal met umts. Vier organisaties in Zuid-Holland gaan met laptops voorzien van een umts-kaart met mobiele datacommunicatie aan de slag.
Het zal nog een tijdje duren voordat Nederland een landelijk dekkend umts-netwerk krijgt. Dit bleek vorige week tijdens de presentatie van KPN’s plannen met de nieuwe generatie mobiele telefonie. Vier organisaties – Eneco Energie, de Gemeente Den Haag, het Gemeentelijke Havenbedrijf Rotterdam en het daaraan gelieerde Loodswezen – krijgen binnenkort laptops waarmee zij medewerkers via het nieuwe umts-netwerk toegang kunnen geven tot bedrijfsinformatie.
De grootste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland start met deze opzet op bescheiden schaal met umts. De belangrijkste reden voor deze aanpak is het feit dat de huidige 3g-toestellen niet van umts op bestaande gsm- en gprs-netwerken kunnen overspringen. "Dat vinden wij een essentiële voorwaarde om umts aan een groter publiek te kunnen aanbieden", zei Cees van de Heijkant, directeur KPN Mobile tijdens de presentatie van de umts-plannen. Naast de umts-proeven kondigde KPN ook aan dat het zijn mobiele belklanten en Planet-abonnees toegang geeft tot wlan-hotspots in en buiten Nederland.
"Spraak blijft de kurk waar de mobiele activiteiten van KPN de komende jaren op drijft", voorspelde Van de Heijkant. Het bedrijf verwacht dat zijn mobiele telefonie-activiteiten de komende jaren een stabiele groei vertonen van minder dan 10 procent per jaar. Toch wordt het aandeel van mobiele datacommunicatie in deze inkomstenstroom steeds belangrijker, aldus de directeur.
Medio 2004 bekijkt KPN opnieuw of de compatibiliteit van 3g-toestellen met oudere netwerken verbeterd is. Als dat het geval is, wil het bedrijf ook consumenten toegang geven tot umts. Het investeert tot eind 2005 1,4 miljard euro aan de uitrol van umts-netwerken in Nederland, België en Duitsland. Dat is een fractie van het bedrag dat het concern kwijt was voor de umts-licenties.