Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat mist MSN nog? Hoe is het met uw POC? Minder blauw op straat?
Wat mist MSN nog?
… Google. MSN is uit de rode cijfers! Microsoft heeft er sinds 1995 miljarden ingepompt, maar zie: de aanhouder wint. Met een kwartaalomzet van 491 miljoen dollar maakt de internetdienst voor het eerst een operationeel winstje. MSN staat momenteel voor een wat rommelige mix van internetgerelateerde diensten en software: van inbelverbindingen en webportaal tot Hotmail en Messenger. Dan reken ik bCentral nog maar niet mee.
De groei van MSN zit vooral in betaalde zoekdiensten en advertenties. Maar juist op die terreinen zit een formidabele tegenstander: Google, een virtuoze combinatie van zoekmachine en advertentiekanaal. Google is bijna synoniem met zoeken op internet. Dat een deel van het bedrijf binnenkort naar de beurs wordt gebracht, heeft tot een bijna ouderwetse opwinding geleid. Zelfs circuleerde het gerucht dat Microsoft Google zou willen overnemen. Dat zie ik niet gebeuren. Microsoft betaalt nooit 15 miljard dollar voor iets dan ze veel goedkoper zelf kunnen opbouwen. Bekend is dat het bedrijf werkt aan een nieuw eigen zoeksysteem. De positie van Google is kwetsbaar. De geschiedenis leert dat de gemiddelde internetgebruiker snel overstapt van zoekmachine. Eén technologische doorbraak en Google gaat de weg van Altavista. Bovendien kan Microsoft zijn oude Netscape-truc herhalen: integratie in Windows. Als Microsoft een concurrerend zoeksysteem kan leveren dat zowel bureaucomputers als het internet kan doorzoeken, krijgt Google het moeilijk. Via Messenger en Hotmail weet Microsoft nu al honderden miljoenen internetgebruikers aan zich te binden.
Hoe is het met uw POC?
… goed, dank u. "Ik kan elk winstcijfer presenteren dat ik wil", legde financieel genie Dudley Eustace laatst nog eens geduldig uit aan de Volkskrant. De Brit saneerde achtereenvolgens Philips, KPN en Ahold. Hij adviseert aandeelhouders niet naar winstcijfers maar vooral naar kasstromen te kijken. Ook de ict-branch biedt tal van mogelijkheden om de omzet- en winstcijfers tijdelijk op te krikken. Integrators kunnen bijvoorbeeld grote pieken en dalen afvlakken door bij langlopende projecten te schuiven met de facturering. Sterker nog: een factuur is niet eens nodig. Ze kunnen de omzet boekhoudkundig al verhogen door de POC (percentage-of-completion) van een project te overdrijven. Daarmee kun je omzet naar voren halen. Op lange termijn maakt dat natuurlijk niets uit, maar je kunt er als ceo of divisiemanager een kwartaalgrens mee overleven. Ook het veelgeplaagde EDS is aangesproken over zijn POC’s. De it-dienstverlener moet daardoor maar liefst 2,24 miljard dollar aftrekken van zijn eerste kwartaalomzet. Dat levert een verlies van 1,4 miljard dollar op een omzet van 5,4 miljard op. De uitgestelde inkomsten hielpen het derde kwartaal niet uit de min. De saneringen gaan bij EDS nog wel even door.
Minder blauw op straat?
… vergeet het maar. Criminaliteitsbestrijding is één van de prioriteiten van dit kabinet. De projectgroep Cybercrime (waarin ecp.nl) probeert nu ook de bestrijding van computercriminaliteit hoger op de agenda te krijgen. Een dezer weken gaat daartoe een brief uit naar de minister van Justitie. Meer blauw op de digitale snelweg? Vergeet het maar. Justitie heeft wel andere zorgen. Bedrijven moeten daarom vooral zelf investeren in technologie en gedragsregels om zich beter te beschermen. Ze krijgen daarbij steeds meer hulp uit een verdachte hoek: Microsoft. Lang werd er lacherig gedaan over de initiatieven van Microsoft in betrouwbaardere computersystemen, maar dat lachen vergaat alle concurrenten langzamerhand wel. Microsoft investeert er miljarden in. Behalve in eigen technologie sponsort het universitair onderzoek, zit het regelmatig met Europese overheden rond tafel en is het prominent aanwezig op conferenties zoals de RSA 2003 deze week in de RAI. Gezien de rampzalige startpositie heeft Microsoft een lange weg te gaan, maar duidelijk is inmiddels dat het bedrijf zowel in staat als bereid is betrouwbaarder technologie naar de massamarkt te brengen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.