Microsoft deed vorige week op zijn Professional Developers Conference in Los Angeles onder meer de toekomst van Windows uit de doeken. De volgende versie, codenaam Longhorn, belooft veel veranderingen, voor ontwikkelaars, voor gebruikers en voor beheerders.
Een bescheiden enquête op www.computable.nl toont aan dat meer dan de helft van de bezoekers niet echt zit te wachten op Longhorn; Windows XP is voorlopig goed genoeg. Ruim eenderde meent dat in de tussentijd Linux oprukt. Microsofts voornaamste concurrent is vooralsnog de oudere versies van zijn eigen producten. De softwareleverancier worstelt al met dit probleem voor zijn applicatiepakket Office, waar nieuwe functionaliteit het toch al brede – en vaak ongebruikte – aanbod verder verbreedt.
Longhorn moet bedrijven wel genoeg verbeteringen bieden, willen die bereid zijn kostbare migratie- en trainingstrajecten in te zetten. Volgens Microsoft zal dit zeker het geval zijn: het belooft onder meer beveiliging, stabiliteit, een nieuwe gebruikersinterface voor hogere productiviteit, hechtere integratie van applicaties en kruislingse koppeling van informatie.
Wanneer, is de vraag. Microsoft heeft de – grotendeels bewezen – reputatie zijn producten te laat op de markt te brengen. Laatst leek het weer raak te zijn: berichten deden de ronde dat Longhorn wellicht niet opduikt in 2005, maar pas in 2006. Microsoft heeft echter nog geen officiële datum vastgesteld. Wel zijn er verwachtingen en richtdatums uitgesproken, waarbij eerst gewag werd gemaakt van ‘eind 2004’ en later van ‘ergens in 2005’.
Onlangs merkte een analist droogjes op dat, gezien Microsofts verleden, dit best wel eens 2006 zou kunnen worden. Die opmerking leidde bij velen nagenoeg automatisch tot de conclusie dat Longhorn later of zelfs te laat komt. Kom, laten we de huid van de beer niet verkopen voordat hij zelfs maar is geboren.< BR>