Nog niet zo lang geleden was Peoplesoft een bedrijf in de marge van de erp-applicatiemarkt. Inmiddels heeft de onderneming zich opgewerkt tot de tweede positie op de mondiale markt. Het volgende doel is de nummer 1 te worden. Dat zal nog enkele jaren duren, áls het lukt. Ondertussen zijn er kapers op de kust: Oracle, en wellicht over enige tijd Microsoft.
|
Als het aan topman Craig Conway van Peoplesoft ligt, ziet het ea-landschap (enterprise applicatie) er over pakweg vier jaar heel anders uit. Niet het Duitse SAP, maar het Amerikaanse Peoplesoft zal dan de gelederen binnen de markt aanvoeren. Daarvoor moet hij nog vijf miljard dollar omzet, het huidige verschil tussen marktleider SAP en de vijf maanden geleden geboren alliantie tussen Peoplesoft en JD Edwards, overbruggen. Conway: "We zijn na het samengaan met JD Edwards duidelijk bezig met een inhaalslag. Ik heb er alle vertrouwen in dat we over een periode van drie tot vier jaar SAP hebben ingehaald."
Dit is een vrij opmerkelijke uiting van optimisme. Door de aanhoudende vijandige overnamepogingen van databasereus Oracle moest Peoplesoft de afgelopen maanden juist vechten om het vertrouwen van zijn klanten en aandeelhouders te behouden. De ingeschatte schade aan uitgestelde opdrachten bedraagt om en nabij de 120 miljoen dollar. Er is al enige tijd een intensieve campagne gaande bij de klanten, waaronder ABN Amro, dat een aantal erp- en crm-projecten heeft lopen voor tientallen miljoenen dollar. Inmiddels lijkt de overnamedreiging van Oracle iets te zijn geluwd.
Conway: "Door de overname van JD Edwards bereiken we nu ook het middensegment. Dat geeft ons de gelegenheid om agressiever marktaandeel te winnen." Daarnaast wil zijn concern zich oriënteren op meer markten waar het nu nog afwezig is, in zowel Europa als Afrika. Ook daar valt voor de onderneming dus marktwinst te behalen.
Zenuwachtig
Niet iedereen juicht de overname van JD Edwards door Peoplesoft toe. Vooral cfo’s (financieel directeuren) en cio’s (de beslissers over de ict-
|
Toch speelt de dreiging van de vijandige overnamepogingen van Oracle nog steeds. Dat blijft klanten zenuwachtig maken. Conway, die acht jaar ‘onder’ Larry Ellison heeft gewerkt, zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Oracle het pleit wat betreft de overnamepogingen heeft verloren. "Het zal veel moeite kosten om het huidige bod van 19,50 dollar per aandeel verder op te trekken." Bovendien spelen er op dit moment in de VS twee rechtszaken, waaronder een antitrustzaak. Hoewel de uitkomst daarvan nog wel even op zich zal laten wachten, verwacht Conway dat er geen toestemming voor de overname komt.
Over de intenties van Oracle is Conway klip en klaar: de vijandige overnamepogingen waren een manier om zijn bedrijfsactiviteiten te ontregelen. Over de intenties van zijn voormalige baas Larry Ellison is Conway even duidelijk: "Hij is onbetrouwbaar. Of laat ik het sjiek zeggen: hij hanteert ‘situatonial ethics’. Soms gaat hij naar links, soms naar rechts. Hij kiest altijd de route die hem het meeste voordeel oplevert." Maar, zo antwoordt hij: "Er is geen sprake van een persoonlijke vendetta."
Andere kaper
Peoplesoft probeert nu, ondanks de overnamepogingen van Oracle, het vizier ‘lasergericht’ op de toekomst te houden. De overname van JD Edwards moet zich nog een beetje settelen, wat gepaard gaat met een ontslagronde van 7 procent van het totale personeelsbestand. Verder lijkt het softwareconcern echter gereed om de grote slag met SAP aan te gaan.
Conway, die wordt omschreven als een ambitieuze, aimabele man en een goede strateeg, heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat hij SAP kan verslaan en zijn voormalige baas Ellison van zich kan afhouden. Wellicht is er echter nog een andere kaper op de kust: Microsoft. Langzaam maar zeker begint het softwareconcern uit Redmond, dat traditioneel in de kleinere marktsegmenten zit, op te schuiven richting bedrijfssoftware, waar met minder productie meer winstmarge valt te behalen. Het idee van een eventuele overname door Microsoft stuit bij Peoplesoft, zo lijkt het althans, niet op veel weerstand. Men is zich ervan bewust dat het concern van Bill Gates veel geld in kas heeft en bij een eventuele overnamepoging genereus zal zijn met zijn overnamesom. Over vier jaar weten we meer. < BR>