Apple sust de eind vorige week opgelaaide ophef over beveiligingsgaten in voorgaande versies van zijn besturingssysteem Mac OS X. De nieuwste versie 10.3 bevat lapmiddelen voor beveiligingsproblemen, maar die leken er in eerste instantie niet te komen voor 10.2 en ouder.
G5-cluster scoort hoger Het cluster G5 Macintosh-computers van de Virginia Tech University zet een nog hoger prestatieniveau neer dan eind vorige week bekend werd. De machine haalt 9,55 teraflops en claimt daarmee een derde positie in de wereldwijde supercomputerranglijst. De machine haalde vorige week nog 8,1 teraflops. Professor Srinidhi Varadarajan, hoofdontwerper van de geclusterde supercomputer, heeft met zijn team de werking van de Big Mac geoptimaliseerd. Hij verwacht met verdere optimalisaties nog eens 10 procent hoger uit te kunnen komen. Varadarajan maakte dit afgelopen vrijdag bekend op de Mac OS X-conferentie van it-uitgever O’Reilly. |
Verontwaardigde gebruikers concludeerden dan ook dat de Macintosh-producent niet alleen geld wilde zien voor de vele verbeteringen in de gebruikersinterface en de verhoogde snelheid, maar ook voor het repareren van de beveiliging. De gaten zijn ontdekt door beveiligingsbedrijf @Stake. Onderzoeksdirecteur David Goldsmith verklaarde dat Apple bij de eerste gesprekken hierover verklaarde versie 10.2, codenaam Jaguar, niet te willen repareren. "Het zou me echter niet verbazen als dat verandert", vervolgde hij.
Apple heeft dat nu gedaan. De lapmiddelen die in Panther zitten, komen ook uit voor Jaguar. Dit liet de Mac-fabrikant vrijdag weten. Tot op heden verstrekte Apple reparaties van en lapmiddelen voor zijn besturingssysteem gratis, maar rekende het 129 dollar voor opwaarderingen die ook functionele verbeteringen bevatten. Versie 10.3 is de derde in de reeks van dergelijke opwaarderingen sinds Mac OS X in maart 2001 verscheen.
Fouten
Ondertussen kampen Mac-gebruikers nog met enkele fouten in Panther. Onder bepaalde omstandigheden kan die opwaardering data vernietigen op externe harde schijven. Apple meldt dat het schijven betreft met een Firewire-aansluiting en de 922-chipset van Oxford Semiconductors. Het voorlopige advies is dergelijke schijven te ontkoppelen, terwijl Apple aan een oplossing werkt samen met Oxford en enkele schijvenfabrikanten, waaronder La Cie. Schijnbaar trad deze fout niet op in bèta-versies van Panther.
Verder staat Mac OS X ook in de aandacht door een consumentenrechtszaak. De aanklacht luidt dat Apple het besturingssysteem niet volledig ondersteunt op bepaalde Macintosh-computers met G3-processoren. De rechter in Los Angeles heeft nu zijn goedkeuring gegeven aan de voorlopige schikking die Apple heeft bereikt. Daarbij biedt het bedrijf gebruikers van de desbetreffende G3-systemen hun geld terug voor Mac OS X. Indien zij het besturingssysteem willen houden, krijgen zij korting op een aanschaf in een Apple Store.< BR>