Hitt wil zo snel mogelijk zijn notering aan de Amsterdamse beurs beëindigen. De leverancier van verkeersbegeleidings- en navigatiesystemen vindt dat de Euronext-notering geen toegevoegde waarde meer biedt.
Het bedrijf zegt er zelfs hinder van te ondervinden in de onderhandelingen met andere partijen. Directeur Luut van der Scheer stelt dat in de praktijk vooral de meldingsplicht vanwege de beursnotering voor een spanningsveld zorgt. "Wanneer wij bijvoorbeeld met een partij praten over samenwerking, een overname of een order, dan moeten wij bij het vermoeden dat die gesprekken tot iets concreets leiden dit naar buiten brengen. Daar zijn bedrijven niet altijd van gediend. Wij willen zo’n bedrijf niet voor het hoofd stoten, maar moeten ons ook aan de beursregels houden." Volgens Van der Scheer gaat er steeds veel tijd inzitten om uit zo’n spagaat te komen.
Verder wijst Hitt erop dat het aantrekken van kapitaal nauwelijks mogelijk is, omdat er weinig belangstelling bestaat voor het aandeel. Beëindiging van de beurskoers scheelt bovendien ook nog eens in de kosten. "In 1998 zijn we naar de beurs gegaan om extra kapitaal op te halen voor verdere groei en om naamsbekendheid te krijgen. Dat was in een andere context", aldus Van der Scheer. Hitt is niet het eerste kleinere bedrijf dat zich terugtrekt van de beurs. Op dit moment, nu het met de economie minder gaat, bestaat er op de beurs geen kapitaalgenererend vermogen meer voor kleinere ondernemingen en heeft een notering weinig zin, aldus de Hitt-directeur.
Een door Hitt Holding BV op te richten vennootschap Newco, waarin investeringsmaatschappij Todlin deelneemt, brengt in december een openbaar bod uit op alle uitstaande gewone aandelen Hitt. De hoogte van het bod is vijf euro per aandeel. Op basis van deze biedprijs heeft het uitstaande aandelenkapitaal een waarde van 23,5 miljoen euro.
Op dit moment hebben Hitt Holding en Todlin gezamenlijk 56 procent van de aandelen in handen. Het voorgenomen bod wordt gestand gedaan indien onder meer ten minste 95 procent van alle uitstaande aandelen Hitt is aangemeld. Daarna kan bij Euronext Amsterdam het verzoek tot beëindiging van de notering worden ingediend.
De nieuwe vennootschap Newco zet de huidige strategie van Hitt NV voort. In het persbericht staat dat het voorgenomen bod geen negatieve gevolgen zal hebben voor de zittende directie en het personeel. De systeemleverancier behaalde in 2002 een omzet van 30,8 miljoen euro en een winst van 2,3 miljoen. In de eerste drie kwartalen van 2003 leed Hitt een verlies van 0,2 miljoen op een omzet van 13,7 miljoen euro. Er werken circa 170 mensen bij het bedrijf.