De vooruitzichten voor de Nederlandse ict in 2004 zijn ronduit somber. Forrester Research tekent sterk teruglopende ict-budgetten op en de economische motor in Silicon Valley staat nog in zijn vrij.
De Valley vertoont over een breed front een beeld van stagnerende omzetten, marktconsolidatie en voortgaande kostenreductie. Groei van de omzet blijft nog immer uit. "Het is nog steeds een moeilijke markt voor ict-uitgaven", zegt Hyperion president en coo Godfrey Sullivan. "De groei zal voorlopig van aquisities moeten komen", aldus de tweede man van het business intelligence bedrijf.
Zijn collega Karen Richardson van crm-bedrijf e.Piphany constateert dat de situatie tot rust komt. Er zijn de laatste tijd geen massale ontslagen meer te melden." Ze omschrijft de huidige situatie in de Valley als "een heroriëntatie op de top-line."
Carl Bass, vice-president van Autodesk is al even voorzichtig in zijn uitspraken. Bovendien wijst hij op de trend dat steeds meer kwaliteitsbanen naar China (lager niveau) en India (middenniveau) verdwijnen. "We zullen in de VS nooit meer een tweede 1999 meemaken."
Onderzoek van Charles Homs van Forrester Research in Amsterdam onderstreept het pessimisme van de ceo’s in de Valley. "Het aantal af te sluiten deals (in Nederland) voor hardware, software en services zal volgend jaar opnieuw een aanzienlijke terugval vertonen. Daar komt bij dat er vanwege de aanhoudende malaise in de sector een grotere ontslaggolf onder it-personeel valt te verwachten." De beste kansen liggen op het terrein van financiële rapportage-software, integratietechnologie en ffid-technologie (radiochips). Nederlandse bedrijven, traditioneel sterk in logistiek en transport zouden daar op in moeten springen, vindt Holms.< BR>