Op het Computable/Array-congres over de toekomst van ICT spreekt onafhankelijk adviseur Rick van der Lans over integratie. "Er komt een aantal heel interessante standaarden om van inter-operabiliteit over te gaan op integratie."
Integreren van systemen is geen nieuw onderwerp, zegt Van der Lans, maar op dit gebied gebeurt er veel met betrekking tot webservices. We gebruiken deze technologie om geïsoleerde systemen alsnog te integreren. Als we praten over integratie van systemen en je pakt het niet goed aan krijg je altijd proplemen met de organisatie omdat je niet alleen de systemen aan elkaar plakt maar ook afdelingen die voorheen waren gescheiden. Dat geeft problemen die je niet met ict kunt oplossen. Wij als ict-ers hebben soms de neiging om dat te verwaarlozen.’
Beter en sneller
Van der Lans ziet webservices als een enorme stek van allerlei standaarden: "De onderste standaarden zijn low level-standaarden die zich bezighouden met hoe we dingen aan elkaar kunnen plakken; de plumbing van de integratie. Het spannende zit in de top van de stek waar een aantal heel interessante standaarden komen om van inter-operabiliteit over te gaan op integratie. We gaan de bedrijfsprocessen heel expliciet modelleren; dat wordt de drijvende kracht in het integratieproces."
"Dan zie je dat we de technologische hoed afzetten en het eigenlijk meer gaan bekijken vanuit de business. Bedrijfsprocessen moeten efficiënter, beter en sneller verlopen. Nu lopen die dwars door allerlei afdelingen en applicaties heen. Bedrijven zeggen; daar gaan we mee stoppen en we gaan dat keurig en geïntegreerd opzetten. Producten die hiervoor op de markt zijn gekomen zien er veel belovend uit."
Forse investeringen
Van der Lans verwacht dat toepassing van webservices voor integratie pas in 2005 van start gaat: "De economie kan een grote spelbreker zijn. As het goed gaat, haal je er ook weer geld uit maar je moet forse initiële kosten maken. Op het moment is er niet een klimaat waarin bedrijven kunnen of durven te investeren."
Voor Europese bedrijven ziet Van der Lans kansen: "In Amerika is de adoptie van lage programmeertalen als Java en C++ intenser geweest. Noordwest-Europa is meer overgestapt op kant en klaar kopen bij SAP en Peoplesoft. Het is makkelijker integreren als je kant en klaar brokken code krijgt van jouw erp-leverancier. Heb je zelf in Java of C++ zitten programmeren, zul je dat zelf allemaal moeten ontwikkelen.’< BR>