Volgende week lanceert minister Laurens Jan Brinkhorst in Den Haag het Mobility Platform, een initiatief van Nederland-ICT waarin aanbieders en gebruikers van mobiele en draadloze communicatie samenwerken. Doel van het platform is kennis over mogelijke mobiele oplossingen te verspreiden. Computable sprak met aankomend directeur Pieter Spohr over de strategie van het platform: "We willen laten zien wat wel en niet kan met mobiele datacommunicatie, we zijn er niet om individuele operators te promoten"
Een van de belangrijkste doelstellingen van het volgende week officieel op te richten Mobility Platform is het verspreiden van praktische kennis over mobiele datatoepassingen. Volgens directeur Pieter Spohr, voorheen onder andere directeur van het Gigaport-project, valt het ondanks alle publiciteit over de mobiele markt met de kennis bij gebruikers en potentiële gebruikers over de mogelijkheden nog erg tegen. Bovendien hebben de negatieve berichtgeving over het umts-debacle en het uitblijven van m-commerce het imago van de mobiele branche geen goed gedaan.
Datzelfde umts-debacle is er tevens de oorzaak van dat aanbieders van mobiele communicatie nu min of meer gedwongen worden om samen te werken. Het wordt hoog tijd dat zij geld gaan verdienen om de geleden schade te compenseren. En juist de mobiele markt is een markt die nog sterk door aanbieders wordt gedreven, terwijl gebruikers vaak een afwachtende houding aannemen. Wel zijn de vooruitzichten goed; zo verwacht Spohr, en met hem een reeks onderzoeksbureaus, dat de mobiele markt volgend jaar vergeleken met de it-branche bovengemiddeld zal groeien.
Technologie van vandaag
De huidige mobiele markt bestaat overwegend uit oplossingen op basis van het gsm-netwerk, met aarzelende uitstapjes naar gprs. Het platform wil deze beweging versnellen, maar zal in de buurt blijven van de huidige technologie. Spohr: "We willen laten zien wat wel en niet kan met mobiele datacommunicatie,. We zijn er niet om individuele operators of leveranciers te promoten. Wat we laten zien zijn voorbeelden van wat er met de technologie van vandaag mogelijk is, en misschien met de technologie van morgen."
Het initiatief voor het Mobility Platform is genomen door Nederland-ICT. Hierdoor is de samenstelling breed. Naast operators, systeemleveranciers en dienstenleveranciers heeft het platform een stevige verankering in de overheid. Vanwege de nadruk die de overheid momenteel legt op innovatie heeft dit initiatief het tij mee, en niet voor niets zal minister Brinkhorst van Economische Zaken de lancering op zich nemen.
De overheid is bovendien een belangrijke markt voor mobiele aanbieders. Zo is bijvoorbeeld tolheffing een voorbeeld van mobiele communicatie. "Er is zo langzamerhand een ontwikkeling gaande buiten de traditionele automatisering om. Bijvoorbeeld met boordcomputers en transpondersystemen, zodat verladers weten waar mobiele medewerkers zitten. Ook kun je met mobiele communicatie werken aan yield management, door mensen in de buitendienst aangesloten te houden bij het bedrijfssysteem."
Compleet is het platform nog niet. Zo doen er nog geen banken mee, terwijl zij een belangrijke rol kunnen spelen bij oplossingen met mobiel betalen. Uiteindelijk moet het platform die partijen bij elkaar brengen. Spohr: "Veel problemen zitten niet in de oplossing, maar in de samenwerking tussen organisaties. De obstakels hebben ook vaak niet met informatie technologie te maken, maar met het ontbreken van voorbeelden en best practices."< BR>