Jarenlang moest het van oorsprong Engelse British Telecom zijn winst uit de thuismarkt in verliesgevende activiteiten op het vasteland stoppen. Rationalisatie van de landenorganisaties heeft in deze situatie een radicale verandering gebracht.
"Ook in Nederland verwachten we binnen één tot twee jaar winstgevendheid te bereiken", zegt Michiel de Coster, country manager BT Benelux tevreden. "Ik vind dat het concern daar best trots op mag zijn." In boekjaar 2002 boekten de Nederlandse activiteiten van BT nog een verlies van bijna driehonderd miljoen euro." Het negatieve resultaat over boekjaar 2003 van 31 miljoen euro is inderdaad een behoorlijke verbetering ten opzichte van het verliescijfer in 2002, ook al moest BT Nederland in dat jaar een afschrijving van 186 miljoen euro boeken.
Ommekeer
Rationalisatie van de activiteiten en herstructurering van de landenorganisaties heeft deze ommekeer tot stand gebracht. De veranderingen bij BT Nederland geven goed weer hoe het telecomconcern zijn activiteiten in Europese landen uitgebouwd heeft en weer van de hand heeft gedaan. BT is in 1989 begonnen op de Nederlandse markt door in samenwerking met de NS een uitgebreid hoofdnetwerk voor datacommunicatie aan te leggen en dat uit te baten. Naast het bedienen van grote en kleine bedrijven startte BT in 1997 met de NS de mobiele telefoniedochter Telfort om ook de consumentenmarkt te bedienen.
Sinds BT net als andere Europese telecombedrijven in zwaar weer terecht is gekomen, is het bedrijf begonnen met een terugkeer naar kernactiviteiten. In Nederland is dat niet anders geweest. Telfort kwam in 2002 in de later verzelfstandigde dochter voor mobiele telefonie Mmo2 terecht. In het bedrijvensegment is BT teruggekeerd naar de grote ondernemingen. In september dit jaar hevelde het concern zijn telefoniediensten voor enkele honderden Nederlandse bedrijven over naar Atlantic Telecom. Deze partij verzorgt de dienstverlening met deze klanten. Het blijft voor deze dienstverlening gebruik maken van het BT-netwerk in Nederland.
Groot netwerk
De vroegere investeringen van BT op de Nederlandse markt hebben de huidige organisatie een relatief groot netwerk met bijbehorende inkomsten opgeleverd. Het glasvezelnetwerk heeft in Nederland een lengte van 1500 kilometer. In zijn laatste financiële boekjaar realiseerde het bedrijf een omzet van 353 miljoen euro. BT Nederland is daarmee de tweede grootste activiteit op het Europese vaste land na de Duitse vestiging, die boekjaar 2003 600 miljoen euro aan inkomsten genereerde.
In Nederland is duidelijk een opwaartse lijn zichtbaar volgens De Coster. "De omzet is met 7 procent toegenomen en alles wijst erop dat deze groei dit jaar doorzet. BT groeit in dit tempo harder dan de rest." Als belangrijke reden voor de groei noemt hij vreemd genoeg de concentratie van het bedrijf op grote internationale bedrijven met meerdere vestigingen. "Door iets meer commerciële dynamiek en wat technische voorsprong op KPN weet BT veel projecten rond netwerkvoorzieningen voor grote bedrijven te winnen", zegt De Coster. "Het concern is meer gaan kijken wat dat soort bedrijven voor oplossingen nodig hebben en heeft zich daarop ingericht."
In Nederland is deze koerswijziging ten koste gegaan van werkgelegenheid. Het bedrijf is gekrompen van rond de negenhonderd tot 770 werknemers. Komend jaar verwacht het bedrijf op zevenhonderd arbeidsplaatsen te komen door natuurlijk verloop. Aan de andere kant is men weer opnieuw gaan investeren in de Nederlandse organisatie. De helpdesk voor overzeese activiteiten komt in Nederland. Dat levert tachtig nieuwe banen op. Daarnaast gaat het concern ook de voorzieningen van zijn ip-datanetwerk met mpls (multi protocol label switching) opschroeven en de mogelijkheden van servicenummers uitbouwen. Het heeft voor deze Nederlandse investeringen komend jaar 25 miljoen euro opzij gezet.
Hosting
De Coster verwacht komend jaar ook veel van hosting in Nederland. Op dit moment heeft 30 procent van de bedrijven die mpls-verbinding bij BT afnemen, zijn serversystemen ook bij BT in Nieuwegein ondergebracht. De Coster verwacht dat dit komend jaar oploopt tot de helft van de afnemers. "Na de stap van centralisering van serversystemen is de maatregel om deze bij BT te zetten niet ver meer weg", geeft De Coster als verklaring. Deze uitbreiding van activiteiten levert het concern 40 procent meer inkomsten per afnemer op. Het datacentrum in Nieuwegein, nu zevenduizend vierkante meters groot, is voor 60 procent bezet.
Eén van de huidige klanten van BT, TNT Express, heeft inmiddels een intentieverklaring getekend om zijn serversystemen in de Benelux bij BT onder te brengen. De pakjesbezorgdochter van TPG groep neemt nu al zijn internationale Europese dataverbindingen en het Britse bel- en dataverkeer af bij BT. TNT heeft nog opdrachten uitstaan voor het datanetwerk in de Benelux en een nieuw voip-spraaknetwerk in deze regio. "BT maakt een goede kans om ook deze opdrachten binnen te halen. Hun internationale aanwezigheid, de cultuur om handen uit de mouwen te steken en hun kennis van de transport en distributiemarkt zijn pluspunten", zegt René Boot, director ict bij TNT Nederland.< BR>