IBM voorziet zijn mainframelijn van twee nieuwe modellen die het prestatieplafond van de z990-machines verhogen. De nieuwe machines hebben maximaal 24 en 32 processoren.
De z990-mainframes, codenaam T-Rex, maakten in mei hun debuut met twee modellen: één met acht processoren en één met zestien. Dat zijn de 64-bit G8-mainframeprocessoren die draaien op een kloksnelheid van 1,2 GHz en elk een prestatieniveau van 465 tot 485 Mips (miljoen instructies per seconde) halen. De voorgaande generatie (G7) draaide op 770 MHz en haalde 300 Mips per cpu.
Het nieuwe topmodel met 32 processoren haalt volgens marketingdirecteur Peter McCaffrey een prestatieniveau van 9000 Mips. Daarnaast is de Parallel Sysplex-technologie verbeterd zodat het nu mainframes op een afstand van maximaal 62 mijl (ongeveer 100 kilometer) met elkaar kan verbinden voor uitwijk en backup. Ook biedt IBM een speciale encryptie-coprocessor om gecodeerde communicatie te versnellen.
Capaciteit-op-aanvraag
De nu gelanceerde modellen zijn niet alleen qua hardware verbeterd. IBM biedt ook een uitgebreide versie van zijn capaciteit-op-aanvraag mechanisme waarmee klanten extra rekenkracht tijdelijk kunnen activeren en gebruiken om zo pieken in hun dataverwerking op te vangen. Mainframes bieden dergelijke functionaliteit al jaren, maar IBM heeft het uitgebreid van het mainframebesturingssysteem z/OS naar Linux. De computerleverancier gebruikt die open source Unix-variant op al zijn serverlijnen.
Voor de mainframes is Linux mede een middel om het imago van verouderde computers te weerspreken. Dit gaat verder dan alleen uitstraling; IBM werkt serieus aan het verbinden van ‘oud’ en ‘nieuw’. Zo kunnen Linux-partities op een z990 nu ook via glasvezelverbindingen communiceren met netwerkopslagsystemen.
Op termijn wil IBM een z990-model met 64 processoren op de markt brengen. Het z/OS kan daarbij maximaal 48 processoren verenigen in een enkel systeem-image. Naar schatting zet dit mainframe – mede dankzij de verbetere i/o-bandbreedte van 96 Gigabyte per seconde – een prestatieniveau van dertienduizend Mips neer.< BR>