EMC bouwt zijn softwarestrategie uit met de overname van softwareproducent Documentum. De opslagleverancier kocht dat bedrijf vorige week voor 1,7 miljard dollar in aandelen. Eerder nam EMC al opslagsoftwareproducent Legato over voor 1,3 miljard dollar.
|
Opvallend aan de jongste aankoop is dat EMC daarmee een nieuwe markt betreedt. Documentum biedt namelijk software voor zowel opslag- als systeembeheer en bovendien ook functionaliteit voor inhoudbeheer (content management). Eerder liet EMC juist weten niet het pad in te slaan dat Veritas volgt, die zich begeeft richting breder beheer om ook servers, applicaties en opslagsystemen te omvatten. Op dat terrein bevinden zich ook computerfabrikanten als Hewlett-Packard, IBM en Sun Microsystems.
Analist Brian Banieau van marktmonitor Enterprise Storage Group noemt de Documentum-koop een lange termijn gok. "Dit is een berekend risico. Het duurt namelijk nog geruime tijd voordat deze overname voordelen voor klanten oplevert en de optelsom ‘één plus één is drie’ waarmaakt." Hij zegt dat EMC hiermee min of meer IBM’s aanpak hanteert om een technologie-conglomeraat te worden.
Omzet uit software
De producent van opslagsystemen heeft enige tijd terug al bekendgemaakt dat het tegen 2005 zeker 30 procent van zijn omzet wil halen uit software en dienstverlening. Volgens EMC-ceo Joe Tucci zorgt de overname van Legato er al voor dat de software-omzet tegen eind 2004 uitkomt op 26 procent. Documentum legt daar tegen 2005 nog enkele procenten bovenop, aldus de topman. "Het is heel goed mogelijk dat we hiermee uitkomen op ons doel", verklaart Tucci.
De topman wijst de kritiek van de hand dat zijn bedrijf hiermee nieuw terrein betreedt. "Inhoudbeheer sluit perfect aan bij onze strategie om compleet beheer te bieden van de informatielevenscyclus." EMC heeft hiervoor ook al zijn Centera archiveringssystemen op de markt gebracht, die opslag van niet-variabele data (content adressed storage, cas) bieden.
"Inhoudbeheer is het snelst groeiende softwaresegment in het bedrijfsleven", vervolgt Tucci. Software biedt hoe dan ook relatief hoge winstmarges. EMC biedt van oudsher zware opslagapparatuur, maar de winstmarges daarop staan al geruime tijd onder druk. Dit komt onder meer door concurrenten als Hitachi Data Systems (HDS) en Network Appliance, van oorsprong nas-leverancier (network attached storage).
EMC wil Documentum en diens technologie inzetten om een compleet systeem op te zetten voor het beheer van de informatielevenscyclus (information lifecycle management, ilm). Dat omvat naast niet-variabele data ook ongestructureerde data, zoals desktopdocumenten en webpagina’s. De opslagproducent schat dat 80 procent van alle nieuwe data bestaat uit de ongestructureerde variant. Het groeitempo daarvan overstijgt dat van reguliere data.
Samenwerking IBM
Naast deze nieuwe aankoop heeft EMC ook de banden met computerreus IBM aangehaald. De twee bedrijven gaan samenwerken om de aansluiting te verbeteren tussen hun respectievelijke opslagsystemen, software en servers. Hierbij wisselen de twee ook technologie uit. Dit initiatief is met name gericht op gebruikers van IBM-mainframes en EMC-opslaghardware.
Ondertussen heeft IBM zijn langverwachte veelomvattende opslagsoftware Storage Tank aangekondigd. Dat systeem, nu officieel Total Storage SAN Filesystem geheten, verschijnt 14 november op de markt en verbindt verschillende en gescheiden servers en opslagapparaten met elkaar middels een regulier tcp/ip-netwerk.< BR>