Optimistisch is hij zeker niet, hoewel hij de hoop nog lang niet heeft opgegeven. Charles Homs, senior analist European eBusiness Research van Forrester, voorspelt voor de Nederlandse it-sector aanhoudend zware tijden. "Er is zeker kans op herstel, maar dan moet de sector er wel in weten te slagen de wereldwijde concurrentie van zich af te houden." En dat kan alleen via een duidelijke keuze voor nieuwe technologie, met name voor Radio Frequency Indentification (rfid).
|
Als er nog iemand dacht dat de it-bestedingen volgend jaar wel weer zouden aantrekken, dan is die nu een illusie armer. Charles Homs is bezig met een inventarisatie van de marktontwikkelingen in 2004. "Het volgende jaar wordt, zoals het er nu naar uitziet, nog slechter dan we tot dusverre al hebben ervaren." Homs constateert krimpende it-budgetten, die op kunnen lopen tot 20 procent. "Uit een eerste inventarisatie van de budgetrondes in oktober blijkt dat het aantal af te sluiten deals voor hardware, software en services volgend jaar opnieuw een aanzienlijke terugval vertonen. Daar komt bij dat er vanwege de aanhoudende malaise in de sector een grotere ontslaggolf onder it-personeel valt te verwachten."
Het zijn voorspellingen waar niemand vrolijk van zal worden, ook al omdat Homs er allerminst zeker van is dat de Nederlandse it-sector evenredig zal meeprofiteren van een algemene economische opleving, die op zijn vroegst in 2005 wordt verwacht. Zijn boodschap? Richt je als Nederlandse it-sector op hoogwaardige technologie, waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie en waarmee je dus winst weet te boeken. Een van die kansen is de integratietechnologie, ofwel het aan elkaar knopen van bestaande systemen. Hier zit volgens Homs "een redelijk marktpotentieel". Een andere potentiële winstmaker is de introductie van stringentere boekhoudregels in zowel Europa (Ifrs) als de Verenigde Staten (Sarbanes Oxley). De komende jaren zal alleen al daarom in Nederland voor ongeveer 200 miljoen euro moeten worden vertimmerd aan bestaande it-systemen voor financiële rapportages.
Aanjager
Maar de bovenstaande marktkansen halen het qua potentieel niet bij een technologische belofte die aanstaande is: Radio Frequency Indentification, of kortweg rfid. Simpelweg gaat het daarbij om een systeem van minuscule computerchips die in de verpakking van welk geproduceerd product dat ook worden geplaatst. Het product is vervolgens overal te ‘volgen’. Aan de chips is een vrijwel onuitputtelijk potentieel van softwareontwikkeling en netwerktechnologie gekoppeld. Aanjager van de nieuwe technologie is de Amerikaanse Food- en Safety-wet, die voorschrijft dat alle producten overal ter wereld detecteerbaar moeten zijn. Volgens Homs liggen hier de kansen. "Het is geen gok. rfid is een ‘super’markt, waar rond 2007/2008 miljarden euro’s in zullen rondgaan."
Waarom met name Nederlandse it-bedrijven hier op in moeten springen, is volgens Homs eigenlijk vrij gemakkelijk verklaarbaar. "Ten eerste zijn Nederlandse bedrijven traditioneel sterk in logistiek en ‘link offshore’-activiteiten. Ten tweede heeft Nederland, via onder meer de Rotterdamse haven, een centrale plek op de Transatlantische route. Ten derde is software-ontwikkeling voor veel Nederlandse it-bedrijven gesneden koek."
Volgens Homs moeten Nederlandse bedrijven die combinatie in it-kennis gebruiken om als dé intermediair op te treden in de ontwikkeling van rfid-software en -producten. Die ontwikkeling kan dan vanuit Nederland worden aangestuurd en vervolgens in lagelonenlanden zoals India en Filippijnen plaatsvinden. "Het is wel zaak dat de Nederlandse it-sector daar nu op inspeelt, om ervoor te zorgen dat het concurrentievoordeel is behaald alvorens de rfid-markt zijn hoogtepunt bereikt."
Deltawerk
Maar het is volgens Homs allerminst zeker dat de Nederlandse it-sector die slag weet te maken. En hij baseert deze constatering op de huidige condities waaronder de sector, vergeleken met vooral de bedrijven in de Verenigde Staten, moet opereren. "Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop onderzoeksinstellingen en universiteiten in de VS en Groot-Brittannië met elkaar samenwerken. Daar worden it-innovaties veel sneller vertaald naar de markt. In Nederland duurt het veel langer. Goed, er is in Nederland recentelijk een platform voor innovatie in het leven geroepen dat dit probleem moet verhelpen, maar dat maakt op mij tot op heden een nogal gekunstelde indruk."
"Een ander struikelblok is het Nederlandse ondernemingsklimaat en het huidige gebrek aan durfkapitaal voor nieuwe projecten. Ook hierin scoort Nederland vandaag de dag in verhouding met Amerika aanzienlijk slechter."
Het is duidelijk: volgens Homs liggen er kansen voor de Nederlandse it-sector, met rfid als vaandeldrager. Die kansen kunnen echter evenzogoed om zeep worden geholpen als de juiste condities voor de ontwikkeling van de nieuwe technologie niet worden geschapen. Tijd voor een nieuw Deltawerk dus, maar dan in de informatie technologie.< BR>