Het gebruik van de titel ‘architect’ in de ict-wereld blijft de gemoederen bezighouden. Nadat vorige week voorzitter Van ’t Veld van de Stichting ter Certificering van Informatie Architecten in Computable duidelijkheid wist te verschaffen over de positie die zijn stichting in de discussie inneemt, is het deze keer de beurt aan Rob Kruijk, voorzitter van het Nederlands Architectuur Forum.
Namens het bestuur van het Nederlands Architectuur Forum (NAF) wil ik in de eerste plaats een paar zaken rechtzetten in recente artikelen van Computable over het gebruik van de term ‘architect’ in de ict-wereld. Het NAF is een vereniging van twaalf instellingen van wetenschap en onderwijs, tien gebruikers en veertien leveranciers met een bestuur dat bestaat uit vertegenwoordigers van deze drie zogenaamde ‘pijlers’. Het NAF is dus geen ‘leveranciersclub’.
Het NAF heeft, met de heer Rijsenbrij als werkgroepvoorzitter, overlegd met de SBA (Stichting Bescherming Architectentitel) om de grenzen te verkennen omtrent het gebruik van de term ‘architect’ in de ict-wereld. Die verkenning is beëindigd in het voorjaar. Dit ging in goede verstandhouding, overigens zonder het met elkaar eens te zijn. De NAF-werkgroep terzake is opgeheven en daarmee is ook een einde gekomen aan de betreffende rol van de heer Rijsenbrij. Hij spreekt nu dus als verbondene aan Gap Gemini Ernst & Young en de Katholieke Universiteit Nijmegen, die als organisatie beide lid zijn van het NAF. De verkenning met de SBA heeft bij het NAF geleid tot de conclusie dat op dit moment de door de SBA gevoerde gedragscode werkbaar is, gegeven de wet en de taakstelling van de SBA. Het NAF gedraagt zich conform daaraan en heeft haar leden overeenkomstig geadviseerd.
Het lijkt me nu ook een goed moment om kort uiteen te zetten waar het NAF zich inhoudelijk mee bezighoudt. Daarbij gaat het om programma’s, waaraan uit principe altijd door vertegenwoordigers van alle drie de pijlers wordt deelgenomen. Dit om steeds de toegevoegde waarde van de drie invalshoeken (gebruiker, onderzoek/onderwijs en leverancier) samen na te streven. Er zijn op dit moment tien programma’s actief, in wisselende mate van intensiteit: het Landelijk Architectuur Congres (LAC 2003); TCO scenario’s en architectuur; Performance en architectuur; Raamwerk architectuur governance; Implementatie van services in een services-based architecture; De menselijke maat en architectuur; De relatie tussen internet en architectuur; Guidelines regarding Architectural Alignment; Generic Architecture Framework; Professionalisering van de architect in de ict-wereld. Het laatstgenoemde programma bestaat uit drie werkgroepen: Body of Knowledge (BoK), Certificering en Curricula.
Gezien de aanleiding van dit stuk, is het goed om over het programma ‘Professionalisering van de architect in de ict-wereld’ iets meer te vertellen. De doelstellingen zijn het vaststellen van kwalificaties voor de rollen die architecten spelen in de digitale wereld tussen de gebruikers, wetenschap/onderwijs en leveranciers die lid zijn van het NAF, én het vaststellen van partijonafhankelijke criteria voor certificering voor die rollen, met het doel om als het NAF een onafhankelijke partij te zoeken die op basis van die criteria de kwalificaties beheert en de certificering uitvoert.
Vanuit dit programma heeft het NAF de Stichting ter Certificering van Informatie Architecten (Scia) uitgenodigd om op een open manier aan dit proces deel te nemen. De Scia heeft aan één bijeenkomst deelgenomen, maar daarna van verdere deelname afgezien. De stichting zal echter zeker door het NAF worden benaderd als en wanneer het NAF klaar is om met de aangegeven producties naar buiten te treden.
Het NAF hoopt dat hiermee haar positie duidelijk is bepaald. Op basis van deze positie is het NAF bereid met iedere betrokkene, uit zowel de fysieke als uit de virtuele wereld, te praten om tot synergie en convergentie te komen waar nodig en mogelijk, met respect voor ieders betrokkenheid en belang. Het NAF en zijn leden doen dat bijvoorbeeld op het LAC 2003 – ‘Ict met het oog op morgen’ – (http://www.lac2003.nl) dat in november onder auspiciën van het NAF wordt gehouden. Het LAC, dat nu voor de vijfde keer wordt georganiseerd, zal in een aantal ’tracks’ formeel op deze materie ingaan – met name de track over opleidingen – maar zal daarnaast ongetwijfeld veel discussies in de wandelgangen teweegbrengen. < BR>
Rob Kruijk, voorzitter van het NAF