SCO heeft een investering van 50 miljoen dollar ontvangen van Baystar Capital. Die investeringsgroep stak eerder al geld in Burst.com, Roxio, Starbase en Neoware.
SCO zegt de investering voornamelijk te gebruiken om zijn software-ontwikkeling voort te stuwen, maar wil ook een deel gebruiken om juridische kosten en licentiebetalingen te vergoeden. Dit verklaart woordvoerder Blake Stowell.
Ceo Darl McBride claimde in mei dit jaar al dat zijn bedrijf diverse investeringsaanbiedingen had gekregen. Hij zei toen daar niet op in te willen gaan, mede om de waarde van de huidige aandelen niet te verwateren. "Wij verwachten namelijk een aanzienlijke inkomstenstroom van SCOsource." Dat is de divisie die de Unix-erfgenaam heeft opgezet om geld te halen uit de verstrekking van licenties voor de Unix-broncode.
Daarnaast is SCOsource de speerpunt in de juridische kruistocht van het bedrijf tegen onder meer IBM en SGI, die Unix-technologie zouden hebben overgeheveld naar de open source Unix-variant Linux. Daarmee zou dat besturingssysteem onder SCO’s licentierechten vallen, claimt het bedrijf.
SCO eist dan ook licentievergoedingen van Linux-gebruikers, naar eigen zeggen omdat Linux-distributeurs niet aansprakelijk te stellen zijn vanwege de aard van de GPL (General Public License). Volgens SCO verwijst de GPL alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid door naar uiteindelijk de eindgebruiker. Inmiddels is SCO wel enigszins teruggekomen van het plan Linux-gebruikers aan te schrijven met licentie-eisen. Daarnaast is de deadline voor de verhoging van SCO’s licentiegelden uitgesteld van 15 naar 31 oktober.
Baystar? Deze Baystar?
Een reconstructie van de gebeurtenissen laat zien dat de AEX vooral vragen had over een verkoop van World Online-aandelen van oprichtster Nina Brink aan de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Baystar. De beurs vermoedde dat Brink via deze transactie de ‘lockup’ wilde ontwijken, de regeling die bepaalt dat bepaalde aandeelhouders hun aandelen niet binnen een vastgestelde termijn mogen verkopen. Hoewel Brinks regeling met Baystar al in het voorlopig prospectus was goedgekeurd door de AEX, eiste de beurs in de week van 6 maart nieuwe documenten. Deze kwamen pas boven water nadat gedreigd was met stopzetten van de notering.