De overname van Peoplesoft door softwareconcurrent Oracle wordt steeds onwaarschijnlijker. Oracle heeft zijn bod weliswaar verlengd tot eind 2003, maar het percentage aangeboden aandelen Peoplesoft daalt gestaag.
De fusieonderneming Peoplesoft / JD Edwards heeft bovendien nog een onaangename verrassing in petto: een "beschermingsplan voor aandeelhouders". Woordvoerder Steve Swasey van Peoplesoft memoreert dat ook Oracle al zo’n jaar of tien over een dergelijke constructie beschikt, in de wandeling bekend als ‘gifpil’. Swasey wil niet in details treden, maar benadrukt op een bijeenkomst vorige week met journalisten uit de Benelux dat Peoplesoft meer pijlen op de boog heeft. Zo zijn de komende tijd slechts vier van de acht commissarissen herkiesbaar, wat de kansen voor Ellison op een werkbare meerderheid in de Raad aanzienlijk verkleint.
En er lopen nog steeds anti-monopolie onderzoeken van de centrale overheid in Washington, van 33 openbare aanklagers uit de staten en van een groot aantal universiteitsbesturen. Dat is reden voor Oracle om het bod, dat oorspronkelijk op 17 oktober zou aflopen, te verlengen tot eind december. Het bedrijf uit Redwood Shores verwacht dat de Amerikaanse antitrust-instanties pas eind november, begin december tot een uitspraak komen.
Ondertussen daalt het percentage aandelen dat in bezit is van Oracle langzaam maar gestaag. Begin augustus kon men nog aanspraak maken op 11,9 procent, inmiddels is dat gedaald tot 6,8 procent van de aandelen Peoplesoft. De beurswaarde van de aandelen Peoplesoft loopt op; Oracle biedt 7,3 miljard dollar, de beurswaarde van Peoplesoft ligt inmiddels op 8,5 miljard dollar.
Peoplesoft ontkent dat het de koers langzaam opdrijft door met conservatieve voorspellingen omtrent omzet en winst te komen, die vervolgens worden overtroffen waardoor de koers oploopt. Woordvoerder Swasey van Peoplesoft: "De verwachtingen die we naar buiten brengen zou ik niet als ‘sober’ willen typeren, maar als ‘realistisch’. We zijn een bedrijf geworden dat heel behoudend met kosten omspringt. Alleen al door declaraties straffer te bezien heeft Peoplesoft 140 miljoen dollar kunnen besparen".< BR>