De trend naar, of zo u wilt hype over, ict als nutsmiddel lijkt begonnen bij de leveranciers van servers en besturingssystemen. Microsoft is dus ook gekomen met eerste plannen of intenties hiervoor. Ondertussen spelen andere softwareproducenten eveneens in op ‘utility computing’.
Uit de kraan Het idee is wellicht zo oud als de weg naar Rome: ict die zo simpel te gebruiken is als gas en licht. Maar het is tot nu toe nooit van gekomen. Sinds enige tijd echter zijn een aantal ict-aanbieders serieus op jacht naar de Heilige Graal. In een aantal verhalen doen we verslag van de zoektocht van HP, IBM, Sun Microsystems, Microsoft en de anderen. Alle afleveringen: |
De strategie van Dell voor ict als nutsmiddel zal dan ook grotendeels afhangen van die van Windows-fabrikant Microsoft. Die eveneens ‘horizontale’ leverancier noemt het zijn Dynamic Systems Initiative (DSI) en benadrukt dit ict-breed in te zetten. Critici vrezen echter dat Microsoft zich toch zal beperken tot zijn eigen platform: Windows. Dezelfde kritiek van eigenbelang wordt ook wel geuit jegens andere platformenleveranciers, maar vooral Microsoft heeft op dit gebied een notoire reputatie.
De omstreden strategie ‘embrace and extend’ achtervolgt het bedrijf, mede doordat het die taktiek nog veel gebruikt. Klinisch bekeken is dit wel te begrijpen; een commercieel bedrijf moet immers de eigen winst nastreven – letterlijk in valuta en figuurlijk in marktaandeel. Het bieden van een functie, dienst of product dat net iets beter functioneert op het eigen platform is heel natuurlijk voor een onderneming, zeker beursgenoteerd, in een kapitalistische maatschappij.
Koppelstukken
De crux met ict is echter dat de markt niet homogeen is en er nagenoeg geen kans is dat die homogeen wordt. Samenwerking, compatibiliteit en uitwisseling is van groot belang. Des te meer voor ict als nutsmiddel. De gas-, water- en ict-leidingen moeten welk elk gewoon op elkaar aansluiten. Nu zijn er in de ict al sinds jaar en dag koppel- en verloopstukjes om verschillen te overbruggen. Die hulpstukken hebben het beheer en gebruik er echter niet makkelijker op gemaakt. Dit is deels te wijten aan de belangenspelletjes die veel ict-bedrijven nu eenmaal spelen.
Een doorbraak op dit terrein kan bewerkstelligd worden door de platformenleveranciers zelf, die zich serieus inzetten om ict te verbeteren en te vereenvoudigen. Er is ook veel te verwachten van de applicatieproducenten, die vaak al verantwoordelijk zijn voor de diverse reeds bestaande ‘koppelstukjes’. Softwaremakers richten zich in toenemende mate op beheer, zowel van hun eigen producten als die van anderen. Ook hier is een zekere mate van eigenbelang in het spel: het beheer van andermans product maakt het eigen product belangrijker of op z’n minst prominenter.
Diversificatie
Veel applicatiemakers breiden hun huidige producten hiervoor uit. Veritas, leverancier van opslagsoftware, bevindt zich al jaren in het kluwen van diverse platformen en applicaties. Het bedrijf heeft enige tijd terug een uitgebreide strategie onthuld voor utility computing, die voortvloeit uit de vorig jaar onthulde adaptive architecture-technologie voor flexibele, virtuele opslag in de ict-infrastructuur. Software die systemen mogelijk maakt met opslag op aanvraag wordt momenteel getest. HP heeft reeds een dergelijk systeem geïnstalleerd bij autofabrikant BMW.
Nagenoeg alle opslagleveranciers hebben plannen of zelfs concrete producten op dit gebied. Opslagvirtualisatie is al geruime tijd een bekend begrip. Bovendien is opslag relatief makkelijk in te richten als nutsmiddel én eenvoudig te kwantificeren qua gebruik: hoeveel, door wie of welke afdeling, met welke frequentie, onder welke vereisten of voorwaarden, met wat voor back-up, en wat dies meer zij.
Komend jaar breidt Veritas echter uit. Het komt met een model voor servers als nutsmiddel, waardoor de huidige opslagbeheersoftware dan ook diensten op servers kan overzien en aansturen. Dit kan Veritas dankzij de overnames van Jareva Software, gespecialiseerd in geautomatiseerde serverindeling (provisioning), en Precise Software, maker van hulpmiddelen voor het meten van het prestatieniveau van applicaties.
Nieuwe middleware
Naast deze diversificatie, waarvan Veritas een van de vele voorbeelden is, bestaat ook nog de specialisatie. Bijvoorbeeld door een speler als BEA Systems, maker van middleware die verschillende systemen of in ieder geval hun in- en output met elkaar verbindt. BEA mede-oprichter William Coleman heeft een nieuw bedrijf, genaamd Cassatt, opgezet om in te spelen op de gang naar bedrijfs-ict op basis van diensten en standaardonderdelen. Dat laatste slaat niet alleen op bijvoorbeeld computers met Intel-processoren, maar dankzij de uiteindelijke premisse van ict als nutsmiddel ook op zware systemen als databanken en opslaghardware. Cassatt moet een soort BEA van die nieuwe ict-wereld worden.
Anderen zijn al bezig op dit terrein. Bijvoorbeeld een applicatiespecialist als Itheon, voortgekomen uit de Amerikaanse moeder Heroix. Beide bedrijven richten zich puur en alleen op beheersoftware om applicaties en de beschikbaarheid daarvan om te zetten in systeem- en software-overbruggende ict-diensten.
Volgens sommigen wordt middleware dan ook de kern van de nutsmiddelen-wereld. Anderen bekijken het anders en zien juist dienstverlening als hoofdmoot. Daaronder ook de oud-platformenleveranciers, tegenwoordig veelal dienstverleners of systeemintegratoren. Oud-mainframemaker Unisys heeft zijn strategie voor ict als nutsmiddel, genaamd it-blueprints, waarbij het technologische en bedrijfsmatige dienstverlening benadrukt. Ook mainframe-dinosaurus Bull heeft natuurlijk plannen op dit gebied.
Al met al lijkt geen enkele zichzelf respecterende ict-leverancier zich nog te durven vertonen zonder nutsmiddelen-strategie. Nu maar hopen dat al deze plannen en inspanningen daadwerkelijk tot het beloofde land van zelfgenezende systemen leiden. Ict-bedrijven zijn immers wel vaker en masse veelbelovende richtingen opgegaan en dat heeft het technologieleven er niet altijd makkelijker op gemaakt.’< BR>