De gemeente Amsterdam gaat open source inzetten op 36 werkstation en laptops van ict’ers bij de Directie Informatisering. Met de proef wil men vaststellen hoeveel tijd en moeite het kost om over te stappen van Microsoft Office.
Het besturingssysteem op deze computers blijft voorlopig Microsoft Windows. "Of je nu Windows of Linux gebruikt als os, dat maakt niet zoveel uit." Volgens Dirk van der Woude, hoofd stafbureau ict- en strategiebeleid, is voor de gemeente vooral belangrijk te testen hoe de Office-macro’s werken in Open Office en hoeveel training nodig is om de medewerkers te laten overstappen.
Een aantal van de in 36 werkstations en laptops zijn behalve met Windows ook uitgerust met Linux van distributeur Red Hat. Men mag kiezen, zolang het gemeente-werk er maar niet onder lijdt, legt Van der Woude uit. "Tijdens de proef gaat de verkoop door."
De afdeling heeft inmiddels ook een netwerk-server ingericht met Red Hat en Samba (software voor het koppelen van Linux- en Windows-netwerken). "Die keuze hadden we een tijd terug al gemaakt. Leuk om deze week te lezen dat die combinatie twee keer zo snel is als een Windows 2003 server", aldus Van der Woude, verwijzend naar een test op de website tweakers.net. Over het herinrichten van een tweede server, nu een Exchange mail-server, wordt nog nagedacht.
De gemeente kwam maandag met het persbericht over de proef. Met opzet: "Microsoft-topman Bill Gates was deze week hier", verklaart een woordvoerster. Een persbericht om Bill Gates te pesten? "Het is moeilijk om voor dit soort activiteiten aandacht te krijgen van de reguliere pers. Het algemeen publiek weet niet wat open source is. Deze kans moesten we daarom grijpen."
Ik kan nu al niet wachten op de resultaten van deze test in the field. Met redelijk onervaren gebruikers nieuwe software gebruiken en kijken hoe snel ze het kunnen oppakken, kijken of bepaalde handelingen sneller en makkelijker gaan of juist niet en dan kijken hoe vaak ze met problemen naar de helpdesk bellen lijkt mij een goede vergelijking getrokken te kunnen worden tussen de twee kampen.
Hoewel ik het niet helemaal eens ben met Richard Stallman (de grondlegger van Open Source), was een van zijn ideeen dat er betaald wordt voor AANPASSINGEN aan Software.
Dat zou ieder ter zake deskundige dus kunnen zijn, want de code is openbaar.
Dus als er een stukje kromme regelgeving bijgebouwd zou moeten worden, zou dit niet alleen gedaan kunnen worden door bijvoorbeeld bedrijf X voor bijv. een mainframe waarop een bevolkingsadministratie loopt.
Tegelijkertijd zou je een groot aantal Farizeeers de tempel uit kunnen gooien.
Salaris: een paar jaar geleden kwam ik een vrij ervaren Unix beheerder tegen die rond de 3300 bruto oude guldens verdiende, ik denk dat de salarissen tussen Unix/Windows/Mainframe niet veel verschillen, zo tussen de 1800-3200 euro bruto, de overheid zet ze altijd in de krant.
Aan alle mede-MSCE’ers:
Voor 10 werkplekken kun je al 4.000 euro besparen door het inzetten van OpenOffice.
Ik heb zelf verder gekeken dan Microsoft en beschik nu, naast mijn Linux Cert. Admin-brevet, over tevreden klanten die op een lekkere manier kunnen werken met hun Windows/OO-desktop en Linux Samba-server. Het scheelt hen veel (support)tijd (en dus geld) ik hoef niet door de stroopmenu’s te klikken. Verder is het opzetten van een volledige bedrijfsserver, inclusief shares, gebruikers en printers, een klusje van een uur. (tip: kopieer smb.conf).
Al met al moet ik wel lachen om die admin met zijn rechtenprobleem op windows 2000: probeer eens een netwerkinstallatie!
Beterschap,
Dave
De gemeente ‘Groningen schreeuw ook al jare zulke ideen rond, maar ze doet weinig.
In mijn bedrijf gebruik ik Mac en eComStation (voorheen OS/2) volledig naar tevredenheid.
Alleen onze regering dwingt ons soms om mee te doen aan kartel vorming. Vele (semi) overheids instanties dwingen ons om Micro$oft produkten te (gaan) gebruiken. Voorbeelden zijn de RDW en de Belastingdienst.
Het wetboek i.v.m. de APK is alleen te openen in Wndhoos…waarom niet als *.PDF of een java viewer, o.i.d.
Gegevens overdracht naar deze diensten is alleen mogelijk d.m.v 1 browser die ook alleen maar onder 1 besturings systeem draait. De reden?? Ivm. de veiligheid kreeg ik als antwoord. Bekend is dat de Micro$oft producten door elke student gekraakt worden, virussen zijn er ook alleen maar voor hun besturings systeem.
Ik hoop dat de overheid hun info en loketten ook platform onafhankelijk gaan leveren.
Oeps.
Dat moet dus 2000 zijn. Is aangepast. Stom van me.