De gemeente Amsterdam gaat open source inzetten op 36 werkstation en laptops van ict’ers bij de Directie Informatisering. Met de proef wil men vaststellen hoeveel tijd en moeite het kost om over te stappen van Microsoft Office.
Het besturingssysteem op deze computers blijft voorlopig Microsoft Windows. "Of je nu Windows of Linux gebruikt als os, dat maakt niet zoveel uit." Volgens Dirk van der Woude, hoofd stafbureau ict- en strategiebeleid, is voor de gemeente vooral belangrijk te testen hoe de Office-macro’s werken in Open Office en hoeveel training nodig is om de medewerkers te laten overstappen.
Een aantal van de in 36 werkstations en laptops zijn behalve met Windows ook uitgerust met Linux van distributeur Red Hat. Men mag kiezen, zolang het gemeente-werk er maar niet onder lijdt, legt Van der Woude uit. "Tijdens de proef gaat de verkoop door."
De afdeling heeft inmiddels ook een netwerk-server ingericht met Red Hat en Samba (software voor het koppelen van Linux- en Windows-netwerken). "Die keuze hadden we een tijd terug al gemaakt. Leuk om deze week te lezen dat die combinatie twee keer zo snel is als een Windows 2003 server", aldus Van der Woude, verwijzend naar een test op de website tweakers.net. Over het herinrichten van een tweede server, nu een Exchange mail-server, wordt nog nagedacht.
De gemeente kwam maandag met het persbericht over de proef. Met opzet: "Microsoft-topman Bill Gates was deze week hier", verklaart een woordvoerster. Een persbericht om Bill Gates te pesten? "Het is moeilijk om voor dit soort activiteiten aandacht te krijgen van de reguliere pers. Het algemeen publiek weet niet wat open source is. Deze kans moesten we daarom grijpen."
“snel is als een Windows 3000 server”.
Een Windows 3000 server? Sinds wanneer is die uit?
Als Amsterdamse belastingbetaler alsmede vrij grote werkgever (en dus fors bijdragend aan het geld wat de gemeente meent te moeten spenderen) moet ik met zeer grote verbazing kennisnemen van het feit dat de gemeente liever kapitaal vernietigt. Gratis software is namelijk niet gratis en Microsoftje pesten is hetzelfde als dat ik roep dat ik liever mijn belasting zelf uitgeef aan zaken die ik beter kan dan de gemeente. Wat kost Office eigenlijk voor 36 werkplekken? Met de dikke overheidskorting van MS komt het waarschijnlijk op ongeveer 9 eur per werkplek per maand. Het grote geld in IT wordt uitgegeven aan support e.d., niet aan hard- en software (en dit weet iedere goede ITer verdomd goed). Als je niet in 1 x overstapt op een ander model, met alle nodige support in place, zul je aan een dergelijke applicatieovergang nooit geld verdienen. Daarvoor blijft user support op welk KA pakket dan ook altijd de grootste kostenpost. Office draait goed; de support die nodig is puur functioneel. Gaat dat met Open Office anders zijn? Natuurlijk niet! Kom op mensen, het staat heel flink om een statement naar MS te maken en GL in de raad blij te maken, maar dit levert de gemeente Amsterdam alleen een financiele bloeper (en een hoop verspilde tijd) op. Ga ergens anders haantje spelen jongens!
Alles is sneller als een Windows 3000 Server…,
–
Want die bestaat nog lang niet !!!
gr.van
Hete Post
Volgens mij staat hier een reaktie van een “op de pik-getrapte” amsterdams ondernemende belasting betaler. Dat MS met support uiteindelijk nu zo veel goedkoper is geworden, is geen gek verschijnsel; iedereen kent het programma, dus iedereen weet de meeste problemen simpel op te lossen, dat komt o.a. door de monopoly-strategie, vergelijkbaar met MacDonalds; Iedereen vind het vreselijk goedkoop voedsel, maar ze groeien wel steeds groter.
Let maar op, als de toevlucht van Linux en Open Office groter begint te worden, wordt support na 5 jaar vanzelf goedkoper (Microsoft is hierbij ons voorbeeld !!)
Voor mensen die zich voortdurend afvragen waarom je de overstap zou maken als je de risico’s en cost-of-ownership rekent duurder uitkomt:
Misschien moet je nadenken over de langere termijn voordelen ipv dat iets direct geld oplevert. Misschien draait niet alles om geld, maar ook een menselijke afkeer tegen zo’n marktleider die bijna 100% office markt in handen heeft.
Persoonlijk hoop ik dat zo’n test om in ieder geval een reden slaag: Microsoft zal Office nog verder gaan verbeteren en de kosten verlagen om de concurrentie voor te zijn en dat is goed voor iedereen.
Dat kun je bijv. niet voor Internet Explorer zeggen. De meest gebruikte applicatie ter wereld wordt al lange tijd niet verbeterd (afgezien van noodzakelijke patches), en waarom niet?………
“Office draait goed; de support die nodig is puur functioneel….” vind ik een leuke opmerking. Deze hoorde je vaak toen we allemaal WordPerfect 5.1 hadden. Zou je die nu terug willen???? We willen toch allemaal alles beter en goedkoper zelfs ten koste van extra tijd en moeite in de beginstadium.
Trouwens, ik geef mijn geld liever aan de Amsterdamse gemeente dan dat ik de rijkste man ter wereld subsidieer met een aankoop van een product die relatief gezien veel te veel kost.
Open Office…. Zucht…. Wij hebben geprobeerd om het te implementeren, maar tevergeefs. Op W2K pro draait het niet lekker, loopt regelmatig vast, er moeten allerelei rechten gegeven worden op locale directories, enz enz. En dat wil je toch echt niet in een afgeschermde omgeving. En als het dan wel draait krijgt je het door de gebruiker terug gegooid, omdat ze er totaal niet mee overweg kunnen, daarnaast zijn in Word gemaakte documenten in eens niet meer om aan te zien… Al met al is het niet compatible met de rest van de wereld. Groot nadeel is natuurlijk dat elke gebruiker office thuis heeft draaien, en je kan begrijpen dat het dan niet handig is om op je werk een andere office versie te hebben. Om dan maar te zwijgen over het thuiswerken, dat kan je wel vergeten natuurlijk. Ik wacht met spanning af hoe de gemeente Amsterdam dit gaat oplossen, en mocht het ze wel lukken ben ik errrruuug benieuwd hoe ze het gedaan hebben. Afdeling ICT SUCCES!!!!!
Bill, dat klinkt naar een MSCEer die via een dure cursus tot slaaf gemaakt is van een “ondernemer”.
Inderdaad menselijke afkeer, liever dood dan rood, dat zou wel eens een rol kunnen spelen in hoe veel kenniswerkers in Nederland presteren.
Doodziek worden van de moderne versie van de roofridders, die nu ook hun vestingen aan het versterken zijn, en hun juwelenkisten aan het vullen, ze moeten ontsnappen zodra de boeren en lijfeigenen in opstand komen.
Van Bill Gates vindt ik trouwens dat hij iets verdiend heeft, die man heeft ECHTE kennis.
Maar, voor zover ik het begrijp, staat er en Linux, en Windows op die Laptops, en de meeste mensen gebruiken eigenlijk alleen maar de simpelere functies van tekstverwerkers om ellenlange “managementrapportages” te maken, dus alles komt hoofdzakelijk neer op bestanden verplaatsen.
Dat MSCEers nu niet blij zijn is wel duidelijk, ze zullen even flink aan de studie moeten.
Los van compatibiliteits-issues en verschillen in kwaliteit / functionaliteit lijkt het mij dat de samenstelling van de pilot-groep (ICT’ers !!!) nou niet bepaald indicatief is voor een potentiele verdere uitrol !?
Toch veel succes gewenst ….
Ed,
Inderdaad je hebt het tegen een MCSEer….. De organisatie waar ik werk probeert zijn geld te verdienen met handel drijven, we communiceren heel erg veel over heel de wereld, oa via mail. We maken documenten in oa Word. Als we de documenten maken in Open Office is het echt totaal verknald wanneer het geopend wordt in Word. ik sta absoluut open voor andere OS’en echter in de situatie waarin wij verkeren was het absoluut geen optie ! En wij worden betaald om onze mensen aan het werk te houden. Je kan een OS van 2 kanten bekijken, vanuit ICT, maar wat veel belangrijker is, om het vanuit de klant (gebruiker) te bekijken. Zij moeten er namelijk mee werken, en ervoor zorgen dat het (ons) bedrijf zijn geld verdient. Dus je kan wel de stare automatiseringshouding aannemen, maar het is misschien verstandig om wat commercieler te denken. We werken niet allemaal voor een of ander gesubsidieerd instituut, of gemeente !!!
Ik zal wel een open deur intrappen, maar waarom associeert iedereen Office met de monopolie die MS zogenaamd zou hebben? Ik vond WP 4.2 al gaaf en was er graag mee doorgegaan, maar toen de wereld veranderde in een .doc omgeving was een overstap naar MS Office voordehand liggend. Dat MS daardoor een soort monopolie heeft is het grootste voordeel dat wij in IT land ooit hebben gekregen. Als ik nu iemand, waar dan ook ter wereld, een document mail, kan hij het altijd openen. Talk about standards! Dat dit niet op communistische, utopische basis geshared wordt met allerlei hobbyisten, maar dat MS er geld aan verdient, is niet verkeerd, fout of onethisch. Dit is het resultaat van het produceren van een produkt dat de standaard wordt. Hadden wij allemaal maar zo’n “monopolie”.
Jammer voor alle pretenders die een utopische, communistische software wereld zouden willen zien waarin niemand geld mag verdienen aan z’n intellectual property, maar MS heeft helaas niet voor niets de standaard mogen zetten. Dat ze dat nu lijken te misbruiken is puur perceptie en iedereen die daar tegenaan schopt omdat een vergelijkbaar produkt “gratis” zou zijn gelooft waarschijnlijk ook nog in Sinterklaas en het kerstmannetje.
En als je niet utopisch gelooft als hierboven omschreven, weet je ook heel goed dat zogenaamde Open software alleen in perceptie gratis is. De software zelf is misschien 10% van de kosten van een werkplek; alle andere kosten blijven ongeveer gelijk en zullen in aanloop wellicht zelfs hoger zijn. Dat een Linux server net zo goed is als een andere Unix of W2K/W2003 server geloof ik zo; dat de hardware goedkoper kan zijn geloof ik ook. Maar gaan de systeembeheerders etc. dan ook minder verdienen? Is een Open Office helpdesker bereid voor minder te werken dan een MS Office helpdesker? Worden mensen die Open Source ondersteunen dan een soort “minder verdieners”? Lijkt me niet waarschijnlijk. Kortom, onze overheid vindt het nodig Open Source te supporten onder het mom dat dat goedkoper is; ik poneer dat dat alleen maar populistisch gedram is om Microsoft zogenaamd een xxxxje te laten ruiken. Nuttige tijdsbesteding mensen!