De plannen van de gemeente Nijmegen om zoveel mogelijk open standaarden en open source software te gebruiken, leidden nog niet tot concrete veranderingen. Negen maanden na de beslissing tot de overstap is geen systeem aangepast, meldde Groen Links-fractielid Miesjel Spruit vorige week. “In die tijd zet een vrouw een kind op de wereld. Hier gebeurde weinig.”
Het besluit van de gemeente om over te stappen op open source software, kreeg begin dit jaar nogal wat media-aandacht. De gemeente wil door de overstap de afhankelijkheid van leveranciers tegengaan, de kwaliteit van de informatievoorziening verhogen en geld uitsparen. Volgens het plan zal Nijmegen in 2006 bij voorkeur software gebruiken die voldoet aan open standaarden. Bij openbare aanbestedingen krijgen daarnaast aanbieders van open source programmatuur de voorkeur.
Lege bladzij
Spruit, die het raadsbesluit van februari heeft opgesteld, sprak vorige week op een bijeenkomst in Ede over de vorderingen van de gemeente. Een verder lege pagina met als kop "Open source in Nijmegen" in zijn presentatie, gaf volgens hem het beste aan wat er was veranderd. Het fractielid wijt het gebrek aan de beslissing van Nijmegen om geen geld vrij te maken voor de overstap. "De watjes. Dus nu wordt de inventarisatie gedaan door een handvol toegewijde ambtenaren, in de verloren momenten."
"Men is vooral bezig de organisatie te laten denken in de richting van open standaarden en open source software. Maar zonder budget verwacht ik er niet zo heel er veel van." Spruit overweegt om de gemeente nogmaals te bewegen geld voor het project uit te trekken.
Volgens Spruit maakt de opmars van open standaarden en open source software binnen overheden kans wanneer er gewoon mee begonnen wordt. Ambtenaren zouden een desktop-omgeving met deze software moeten inrichten. "Degenen die tot zo'n stap bereid zijn, zouden we met een premie kunnen aanmoedigen. Zeg maar: verspreiding via de inktvlek-methode."< BR>