Het Telematica Instituut werkt samen met Corus, FEI en DSM aan een project voor een virtuele laboratoriuminfrastructuur, Collaboratory.nl. Hiermee kunnen bedrijven op afstand, via breedband internet, gebruikmaken van kostbare laboratoriumapparatuur en deskundigheid van derden.
René van Buuren, projectleider van het Telematica Instituut, legt uit: "In de huidige procesindustrie wordt gebruik gemaakt van onwaarschijnlijk dure laboratoriumapparatuur. De bedrijven in die markt zitten in een spagaat, omdat ze enerzijds innovatief moeten zijn, en anderzijds budgetbeperkingen krijgen opgelegd. Binnen dit project willen we de apparatuur en kennis van die bedrijven gaan delen. Dat virtuele lab heeft nogal wat complicaties, omdat bijvoorbeeld de apparaten geschikt moeten zijn om op afstand bediend te kunnen worden en er moet een manier gevonden worden om informatie en kennis realtime met elkaar te kunnen delen. Collaboratory.nl gaat erover hoe we zo'n virtueel lab kunnen realiseren voor de industrie in Nederland."
Het project is in juni van dit jaar gestart en heeft een looptijd van twee jaar. Doel is om na die twee jaar een volwassen prototype klaar te hebben, waarbij duidelijk wordt of een virtueel lab technisch, functioneel en financieel haalbaar is. "Als het succesvol blijkt, kunnen we een commerciële partij benaderen om de infrastructuur te bouwen; we zitten nu echt in een ontdekkende fase", aldus Van Buuren. De belangrijkste technologie die ingezet wordt, zijn webservices. "Dat is de internettechnologie van de toekomst, we kunnen niet met verouderde technologie een prototype maken."
Bij Corus, Dsm en Philips zijn gebruikersgroepen die graag antwoord zien op de vraag hoe ze in de toekomst hun lab in stand kunnen houden of verbeteren. Het virtuele lab biedt hen ook de mogelijkheid om eventueel hun eigen apparatuur te verhuren wanneer ze capaciteit niet gebruiken. Van Buuren: "Het is nu de vraag hoe we dat virtuele lab gaan inrichten. Het gaat om het delen van apparatuur en kennis. Hoe wordt dat vormgegeven en hoe kan dat worden uitgebaat? Een extreem scenario zou zijn dat geen enkel Nederland bedrijf nog een eigen analyseafdeling heeft en dat er één groot virtueel lab komt waar ze hun diensten afnemen. Een simpele versie is een 'virtual private network' tussen verschillende analyseafdelingen. We onderzoeken nu wat een haalbaar bedrijfsmodel is op de korte, middellange en lange termijn."< BR>