"Het loont om de aanschaf van een ‘business intelligence’-systeem nog even uit te stellen", meent Martin Butler, eigenaar en analist van de Butler Group. "De komende jaren treedt er convergentie op in die markt. Het product is nog zo onvolwassen dat het aan te raden is om nog één tot twee jaar te wachten met de aanschaf, totdat duidelijk is wat de markt precies gaat doen."
Het voordeel van bedrijfsintelligentie (bi) is dat een bedrijf weet wat er gaande is en daar conclusies uit kan trekken. Als er een duidelijke reden is voor een bedrijf om het aan te schaffen, zoals de verbetering van de concurrentiepositie, raadt Butler aan de technologie vroegtijdig in de armen te sluiten. Wanneer het alleen intern voor administratieve of infrastructurele problemen wordt gebruikt, kan een bedrijf beter even wachten. "Op die manier kan je profiteren van de vaardigheden van de mensen die al een tijd met bi werken en daarmee het risico verkleinen", aldus Butler. "Bi-processen hebben op dit moment nog een faalkans van 70 procent door onder meer de functionaliteit en de tijdsplanning. Ook kan het de hoge verwachtingen nog niet waarmaken en is het te duur."
Niet accuraat
Volgens Butler kleeft er aan bi een zekere hype. "Datgene wat aan bedrijven verkocht wordt, is niet accuraat. Er wordt hen verteld dat ze trends kunnen signaleren in hun organisatie en dat ze de verkoop kunnen koppelen aan klantgedrag. Dat is niet waar. Bi gebeurt op drie niveaus. Ten eerste moet je kunnen uitvinden wat er vandaag is gebeurd. Dat is het enige dat het systeem zo’n beetje kan. Ten tweede moet je weten of datgene wat gebeurd is, belangrijk is. Dat kan bi nog niet. Tot slot moet een systeem je vertellen wat je moet doen als er iets fout gaat. Dat kan het helemaal niet. Ik denk dat bi momenteel nog maar ongeveer 20 procent kan van wat het eigenlijk zou moeten doen."
Hij verwacht wel dat bi-systemen de komende jaren beter zullen worden. Dit is niet alleen te danken aan convergentie in de markt; er zullen ook uitgebreidere analyse-tools beschikbaar komen. Nieuwe kunstmatige intelligentie-technologie zal worden ingebouwd in bi-systemen. Dat zal ze echt intelligent maken, waardoor ze meer dan alleen een rapportagemechaniek worden.
Voor het mkb ziet Butler twee mogelijkheden om bi in te zetten. "Bij de eerste gaat het om een pakketoplossing, waarbij kleine ondernemers gewoon een pakket kopen waarmee ze rapportages van hun onderneming kunnen maken. De andere is dat Microsoft in dit gat is gestapt met een aantal rapportagediensten. Ik denk dat dit concern het in de toekomst inbedt in de desktop. Bij het mkb is in ieder geval een andere aanpak en een andere technologie te zien dan bij de grote bedrijven."
Stervende zwaan
Bedrijven die geen gebruikmaken van bi lopen het risico om achter te blijven op de concurrentie, meent de analist. "Het belangrijkste dat bi voor je doet is dat het je informatie geeft over hoe het gaat in je organisatie. Alleen door informatie kan je goede beslissingen nemen. Bi moet op drie manieren worden geïntegreerd in een bedrijf. Allereerst in het operationele systeem – dat noemen we closed loop business intelligence. Het betekent dat de resultaten van je analyse worden teruggevoerd in het operationele systeem. Verder moet het worden geïntegreerd in de processen waarmee mensen werken en in de organisatie, zodat iedereen die informatie nodig heeft, er ook bij kan." Hij benadrukt het belang van die integratie. "De snelheid waarmee organisaties beslissingen nemen, wordt van steeds groter belang. Alleen door de informatie voorhanden te hebben die je op dat moment nodig hebt, kan je de beslissing nemen die je moet maken."
Bedrijfsintelligentie zal erp nooit vervangen, denkt Butler, maar het wordt wel belangrijker. "Veel bedrijven hebben erp-systemen gekocht, maar zitten ondertussen met hun handen in het haar. Het belangrijkste is dat organisaties waarde kunnen halen uit hun systemen. Alleen met bi kan dat. Je kunt het vergelijken met een auto. Mensen hebben de laatste vijf jaar gespendeerd aan een auto kopen, leren tanken en leren rijden, maar ze hadden nooit een plaats om naartoe te gaan. Met bi hebben ze een plek om heen te gaan."
Butler vindt erp een grote fout. "Het was te ambitieus om te integreren. We hadden prima systemen, die hadden nooit vervangen hoeven te worden door een erp-applicatie." Hij noemt de technologie een ‘stervende zwaan’. "Dat is mijn levenslust, slechte dingen zeggen over erp", lacht hij.< BR>