Microsoft werkt samen met bios-producent Phoenix om zijn software hechter te verbinden met die basislaag van pc’s. De Windows-leverancier mikt hiermee op beveiliging.
De twee bedrijven hadden al een relatie, maar verbreden die nu om de onderliggende hardware-bouwblokken van pc’s te integrern met het daarop draaiende besturingssysteem. Hierdoor moeten pc’s eenvoudiger, betrouwbaarder en beter beheerbaar worden. Zo voorspelt Microsoft dat toekomstige versies van Windows hierdoor serverbladen (blades) kunnen beheren zonder dat die computers aan hoeven te staan.
Critici zien in deze stap van Microsoft echter een bedreiging voor consumentenrechten. Dergelijke kritiek is er al sinds het bedrijf voor het eerst gewag maakte van zijn strategie voor het beheer van rechten – van de leveranciers – op digitale inhoud (digital rights management, drm). Die strategie moet leiden tot een nieuw systeem, Next-Generation Secure Computing Base geheten, maar beter bekend onder de oude codenaam Palladium.
Bovendien zou de combinatie van bios en Windows, dat dient ter bevordering van de beveiliging, mogelijk onder de omstreden Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (Dmca) vallen. Die wet maakt het illegaal om systeem die dienen voor beveiliging te kraken, namaken of analyseren.
Bios-fabrikant Phoenix Technologies onthulde begin vorige maand zijn plannen voor drm. Het bedrijf wil zijn bios-chips omvormen tot een zogeheten Core Managed Environment (cme), dat dan beheerbaar is voor software. De plannen voor cme omvatten ook het verwerken van antivirustechnologie in bios-chips, waarvoor Phoenix begin vorige maand een overeenkomst sloot met Network Associates (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3603rcq.htm).
Ook bios-concurrent AMI (American Megatrends Incorporated) heeft drm-plannen. Het kondigde die al in januari dit jaar aan (http://www.ami.com/news/pressshow.cfm?PrID=118).