Het grote nadeel van ‘closed source-software’ is dat je door het kiezen voor een bepaalde leverancier, afhankelijk wordt van diezelfde leverancier, meent oss-ontwikkelaar Arend van Beelen. En Microsoft wil zich volgens hem in de praktijk niet echt binden aan open standaarden, wát directeur Michel van der Bel ook mag beweren.
In het betoog ‘Open source: geen doel maar middel’ stelt Michel van der Bel in Computable van 29 augustus 2003 terecht dat open source geen doel op zich mag zijn, maar dat het, net als ‘closed source’, een middel is. Evenzo stelt hij terecht dat zowel open source als ‘closed source’ hun voors en hun tegens hebben en dat het van de behoeften van de gebruiker afhangt wat het meest geschikt is. Echter, een daadwerkelijke afweging van de voor- en nadelen voor een bijzondere gebruiker als de overheid, wordt genuanceerd ontweken.
Wat de voorstanders van open source, zoals Kees Vendrik, willen bereiken met hun aanbeveling voor open source binnen de overheid, is dat de overheid zich niet bindt aan één leverancier. Het grote nadeel van ‘closed source-software’ is dat door het kiezen voor een leverancier, je jezelf afhankelijk maakt van die leverancier. Voor onderhoud aan de software, continuïteit van de software en voor de ondersteuning van die veelbesproken open standaarden ben je afhankelijk van die ene leverancier. Als ontwikkelaar van intranetsystemen kan ik bijvoorbeeld vertellen dat Internet Explorer van Microsoft zich verre van gebonden voelt aan open standaarden. Toch zegt Michel van der Bel dat hij een voorstander is van open standaarden, ondanks dat deze standaarden haaks staan op de commerciële belangen van Microsoft, namelijk het aan zichzelf binden van gebruikers.
Dit alles is in tegenstelling tot open-broncodesoftware, waar de overheid de mogelijkheid heeft om op contractbasis it-bedrijven de ontbrekende ondersteuning voor standaarden te laten implementeren, of de missende mogelijkheden van de software. Een goed voorbeeld hiervan is de Duitse overheid, die eveneens op contractbasis drie bedrijven een open-broncode-alternatief voor het programma Exchange heeft laten ontwikkelen. Informatie hierover is te vinden op http://kroupware.kde.org/
Alleen op deze manier kan de overheid zich ervan verzekeren dat de software aan haar wensen voldoet en zal blijven voldoen.< BR>
Arend van Beelen jr, ontwikkelaar open-broncode