Het kabinet negeert de eind vorig jaar unaniem aangenomen motie in de Tweede Kamer om per 2006 alle overheidssoftware ‘open source’ te maken. De huidige plannen voor de ontwikkeling en aankoop van oss zijn daar volstrekt onvoldoende voor.
"Een verplichting tot open broncode bij de aanschaf en ontwikkeling van nieuwe software bij de overheid gaat me veel te ver", zei minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties vorige week woensdag tijdens een administratief overleg met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer. "De overheid moet kijken naar het beste product voor specifieke doeleinden. Gesloten en open broncode hebben bij dit selectieproces dezelfde kansen." De Graaf wilde zich ook niet aan een concreet doel of het streefjaar 2006 uit de motie vastpinnen. Hij zei oss hooguit te willen bevorderen.
Dat de bewindsman ook de voordelen van deze software inziet, bleek uit een voorbeeld dat hij tijdens het overleg aanhaalde. "De bijstandswet is anderhalf jaar opgehouden omdat het in de sociale sector beperkte aantal opererende leveranciers niet klaar was voor deze wetswijziging. Dat is een kwalijke zaak." Ook Groen Links-kamerlid Kees Vendrik haalde dit motief aan om te pleiten voor een unanieme keuze van de overheid voor open broncode. "Overheidsonderdelen zijn met handen en voeten gebonden aan een beperkt aantal leveranciers. Zij kunnen en moeten met open broncode deze afhankelijkheidsrelatie doorbreken."
Beperkte middelen
Drie miljoen euro in drie jaar tijd; op dit beperkte budget wees D66-kamerlid Boris van der Ham De Graaf en minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken, die ook bij dit overleg aanwezig was. Dit budget maakte het vorige kabinet al vrij voor de bevordering van oss binnen de overheid. Voor dit geld ontwikkelt Ictu volgend jaar een catalogus voor open standaarden en een uitwisselingsplatform voor dergelijke software. Later volgt een handleiding voor de opzet van een ontwikkelgemeenschap bij overheidsinstellingen.
Brinkhorst verzekerde dat ook het nieuwe kabinet met extra investeringen komt om gebruik van oss bij het Rijk te stimuleren. Hij zei dat het net ingestelde Innovatieplatform van het kabinet een aantal pilots wil starten om succes van het ‘open software’-model te bewijzen en het zo meer kans te geven binnen de overheid. Hoeveel geld het kabinet precies aan dergelijke pilots wil besteden werd niet duidelijk tijdens het overleg. Het innovatieplatform heeft bij de laatste begrotingsronde 187 miljoen euro toegewezen gekregen. < BR>