De overheid moet streng optreden in liberale markten. Vrije markten vragen om regie en stevige consumentenbescherming door de centrale overheid. Een sterk frequentiebeleid en de nieuwe telecomwet zijn daar toonbeelden van.
"Ik bespeur een toenemend beroep op de overheid", zei directeur generaal EZ Mark Frequin vorige week woensdag tijdens het seminar ‘Overheid en ict’ van Ecp bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Een recent voorbeeld is de roep om de coördinatie van ondergrondse leidingen, maar er zijn meer gevallen waarbij de overheid gevraagd wordt betere spelregels te leveren."
Betere beroepsprocedure
Frequin vertelde dat het ministerie ernaar streeft om een betere en efficiëntere beroepsprocedure voor de telecomsector mee te nemen in de dit najaar te behandelen telecomwet. "Kleine bedrijven kunnen niet zoals nu in een beroepsprocedure jarenlang aan een touwtje hangen." Hij zei dat bij KPN’s actie om scholen gratis breedbandtoegang tot internet te geven de investering in de kenniseconomie voorrang heeft gekregen boven andere aspecten. "De overheid heeft hier zeker zijn nek uitgestoken, blijkbaar met resultaat. Een jaar terug gaf KPN geen cent voor glasvezel, nu is het om."
Verder gaf Frequin aan dat een betere frequentieplanning het komend jaar op het programma staat "in een domein van het departement dat nog steeds stijf staat van het umts-trauma". Daarnaast komt er dit jaar één breedbandexpertisecentrum waar bedrijven en overheid ervaringen met nieuwe netwerken kunnen opdoen. Een ander agendapunt van EZ, het basis-bedrijvenregister, dat samen met een overheidstransactiepoort de administratieve lasten voor bedrijven moet verlagen, kreeg grote bijval van Paul de Graaf, secretaris ict van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij vroeg zich alleen af wat het kersverse ict-platform van de regering de komende maanden zou brengen. "Gaat het goed met dit initiatief, dan komt dat door de inbreng van EZ. Gaat het mis, dan ligt dat aan de gebrekkige leiding van de minister-president."< BR>