SCO wil de Unix-licentie van SGI op 14 oktober intrekken vanwege vermeende schendingen van de voorwaarden van die licentie. SGI ontkent deze beschuldigingen.
Unix-erfgenaam SCO heeft zijn intentie reeds aan SGI medegedeeld. "Wij hebben SGI op 13 augustus een brief gestuurd waarin wij aangeven dat zij hun softwarecontract met ons hebben geschonden door Unix-afgeleide code, specifiek het bestandssysteem XFS, over te hevelen naar Linux."
De brief aan SGI is gisteren (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i4103rws.htm) aan het licht gekomen op basis van fianciële documenten die de serverspecialist heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten. In dergelijke paperassen dient een bedrijf de mogelijke risico’s voor zijn bedrijfsvoering op te geven.
"Wij hebben ook aangegeven dat SGI daarmee onze broncode heeft doorgegeven voor ongelimiteerde onthulling, ongeauthoriseerde overdracht en gebruik", vervolgt SCO in de officiële verklaring. Het bedrijf zegt SGI twee maanden te hebben gegund om alle schendingen ongedaan te maken en dat het anders de Unix-licentie op 14 oktober intrekt. Eerder heeft SCO hiermee al gedreigd en toen uiteindelijk gedaan jegens IBM.
SGI ontkent de aantijgingen. In zijn financiële documenten stelt het dat SCO’s beschuldigingen geen grond hebben. Tot op heden heeft de producent van grafische servers en werkstations nog geen verder commentaar verstrekt. De eerste reactie stemt echter overeen met die van IBM, die inmiddels heeft teruggeslagen naar SCO met een eigen aanklacht wegens patentenschendingen. Die aanklacht is onlangs uitgebreid met beschuldigingen van auteursrechtenschendingen.
Dit is oud nieuws. Wat wel nieuw is, is dat SGI in een open brief aan de Linux gemeenschap ondubbelzinnig aangeeft dat SCO geen enkele rechten op welke software van SGI dan ook kan laten gelden. Met name het XFS wat ontworpen en door SGI geimplementeerd is, kan door SCO op geen enkele wijze als haar eigendom geclaimd worden, SGI is reeds sinds SCO begon met haar campagne zelf gestart met het napluizen van de door SGI onder de GPL vrijgegeven broncode op maar enigzins verdachte code. Slechts enkele honderen regels konden gevonden worden waar er sprake was van het gebruik van UNIX system V functies . De aanroep van deze system V functies zijn door de aanroep van ondubbelzinnige Linux equivalenten vervangen zodat het 100% zeker is dat SCO op geen enkele wijze recht kan doen gelden op de door SGI gedoneerde source code.
Voor alle duidelijkheid, het gaat SCO er niet om dat eventuele broncode die zij claimt als haar bezit uit de GNU/Linux software wordt verwijderd, maar juist het tegendeel. Want alleen dan kan SCO haar licentie ‘spel’ met Linux spelen en dus geld aan Linux verdienen zonder zelf iets aan Linux toe te voegen. Dit is de reden waarom SCO op geen enkele wijze medewerking heeft verleend aan de beeindiging van eventueel onrechtmatig gebruik van broncode in de GNU/Linux software. SCO zal in de tussentijd proberen bedrijven zo bang te maken dat ze uit angst geld aan SCO gaan geven (SCO, heeft al gezegd dat als SCO de rechtszaak verliest betalers geen recht op restitutie hebben!). Gezien haar strategie zal SCO regelmatig in het nieuws (proberen) te blijven om te zorgen dat zij niet vergeten wordt. We kunnen dus nog meer berichten van het soort: “SCO heeft nog meer van haar code in Linux gevonden,” “groot bedrijf X heeft SCO Linux runtime licenties gekocht,” Onafhankelijke analisten zeggen dat de nieuwe Linux 2.6 kernel nog veel meer Unix Sys V code bevat,” ad infinitum.