Het Europees Parlement beslist deze week over het wetsvoorstel om op Europees niveau softwarepatenten toe te laten. De oorspronkelijke stemming had op 30 juni plaats moeten vinden, maar werd tot twee keer toe uitgesteld.
Het Europees Parlement verklaarde de huidige formulering van het voorstel ‘hoogst problematisch’ te vinden en meer tijd nodig te hebben om amendementen samen te stellen.
Het voorstel om een EU-softwarepatent in te voeren, komt van de Britse europarlementariër Arlene McCarthy. Zij beweert dat dergelijke patenten in de Verenigde Staten hebben geleid tot een groei van de software-industrie en wil dat Europa dezelfde weg inslaat. De kwestie ligt erg gevoelig: voorstanders beschouwen de softwarepatenten als een noodzakelijk middel om het dure onderzoek van ondernemingen veilig te stellen, tegenstanders vrezen dat kleinere ontwikkelaars en bedrijven niet meer in staat zullen zijn om zelf applicaties te ontwikkelen.
Politieke standpunten
Groen Links is vanaf het begin van de discussie tegen de softwarepatentenrichtlijn geweest. Volgens de partij hebben software-octrooien negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de economische groei.
D66 is nooit voorstander geweest van het patenteren van software, omdat het in haar ogen de creativiteit en bewegingsvrijheid en innovatie zelf in het gedrang kan brengen.
Het CDA benadrukt dat de richtlijn in feite geen grote noviteit is, maar dat ze een gedeelte van de praktijk die al lange tijd gaande is bij het Europees Octrooibureau, tracht te integreren in de EU-wetgeving. Europarlementariër Bert Doorn is van mening dat dit een goede ontwikkeling is, mits een goede definitie wordt gevonden van het begrip ‘octrooieerbaarheid’.
Michiel van Hulten, lid van het Europees Parlement voor de PvdA, laat weten dat zijn partij in principe voorstander is van de totstandkoming van wetgeving voor softwarepatenten. Op dit moment worden patenten op software afgegeven op basis van algemene patentwetgeving, waardoor er door het Europees patentbureau en de nationale patentbureaus verschillende normen gehanteerd worden. Dit kan leiden tot willekeur zonder enige democratische controle. Een richtlijn voor softwarepatentering kan ervoor zorgen dat alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde regels toepassen, aldus Van Hulten. < BR>