Het faillissement van de KPD Groep levert maar liefst vier nieuwe doorstarts op. Dat is de uitkomst van de klucht, waar de Brink Groep het hardst en Kraan en Lara Invest het minst om kunnen lachen.
Een overnameconsortium onder aanvoering van de Brink Groep uit Leidschendam maakt zich meester van de KPD-boedel. Circa vijftig van de 135 medewerkers kunnen mee; 85 staan definitief op straat. Brink Groep, dat eveneens software aan de bouwmarkt levert, zet samen met Rob Proper (oud-eigenaar en oprichter van KPD) de tak technische software voor de bouw en grond-, weg- en waterbouw voort onder de naam KPD Automatisering in Oegstgeest. Twintig medewerkers kunnen er aan de slag. De erp-software voor deze sectoren (Bouw- en Infraoffice) komt in handen van Bouw Infosys, een joint venture van de Tilburgse firma 4R Bouwadvies & Management en Scab, een accountantskantoor voor bouwbedrijven. Ook hier is werk voor twintig mensen.
De overgebleven kruimels zijn ‘facility management software’ die onder de naam Praemisys met vijf medewerkers wordt voortgezet, en het technische handelspakket voor de installatiebranche. Daarvoor zijn nog twee bedrijven in de race: Install IT – een joint venture van een paar ex-managers van KPD Groep en Juntos Holding – en een onbekend gebleven partij. Omdat er overlap bestaat tussen de verschillende toepassingen, beloven de nieuwe eigenaren dat de toekomstige aanpassingen van zowel de technische als de administratieve software in goed overleg worden uitgevoerd.
Overnamegevecht
KPD Holding uit Tilburg bestond uit drie werkmaatschappijen: Software, waar de auteursrechten lagen, Groep, waarin het personeel en de software-exploitatie waren ondergebracht, en Online, gericht op toekomstige webactiviteiten. "Zo’n vijf jaar geleden zou KPD samenwerken met Baan. Dat kwam niet van de grond. Toen heeft KPD zelf software ontwikkeld. Het kostte veel hoofdbrekens om dezelfde soort programmatuur voor zowel de bouwsector als de installatiebranche te ontwikkelen. Dat heeft tientallen miljoenen gulden gekost’, zegt oprichter Proper. "Toen de software eenmaal werkte, was het geld op."
Eind juli ging de KPD Groep, die de ontwikkelingskosten voor zijn rekening nam, failliet. Er brak een heus overnamegevecht uit. Het Rotterdamse Kraan meende KPD te kunnen overnemen, omdat het vlak voor het bankroet een contract had gesloten met enig aandeelhouder Lara Invest, de investeringsmaatschappij van Jo Abelshausen (ex-Telematica International). De curator van KPD, mr. H. Veldman, stak hier een stokje voor. Hij vond dat de KPD Groep niet los gezien kon worden van de andere bv’s en deed de overeenkomst van Kraan af als een voorstel. Ook andere partijen moesten de mogelijkheid krijgen om een bod op KPD uit te brengen, stelde de curator.
Uit een groep andere belangstellenden, waaronder Van Meijel, kwam de Brink Groep naar voren met een winnend bod van 1,7 miljoen euro, vier keer zo veel als dat van Kraan. Uiteindelijk moest de rechtbankpresident in Breda er aan te pas komen, omdat Kraan Veldman voor de rechter had gedaagd. Die stelde de curator in het gelijk. < BR>