Het aanbod van KPN om scholen drie jaar lang gratis internettoegang te bieden is niet inhoudelijk bekeken door de Opta. De kans bestaat dat deze het blokkeert vanwege een te grote marktverstoring.
Er bestaat een kans dat telecomtoezichthouder Opta in de driejarige looptijd van het aanbod de actie stopt. "De precieze inhoud van het KPN-aanbod is op dit moment nog niet bekend bij Opta, omdat we het inhoudelijk nog niet bekeken hebben. Daarom is het moeilijk aan te geven of het strijdig is met marktregels", verklaart de woordvoerster van de telecomtoezichthouder.
Zij zegt dat Opta niet benaderd is door het ministerie van EZ met de vraag of het aanbod de bestaande of de nieuwe telecomwet respecteert. Daardoor bestaat de kans dat Opta na een inhoudelijk oordeel van het KPN-aanbod deze in de toekomst alsnog afwijst.
Met dit scenario heeft het ministerie van EZ ook rekening gehouden. Een belangrijke voorwaarde die Brinkhorst in een brief op 19 september aan KPN bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer stelt voor de actie is dat Opta het aanbod kan stoppen als het in strijd is met marktregels. Dat kan bijvoorbeeld als in deze drie jaar blijkt dat bedrijfsonderdelen van KPN aanmerkelijke marktmacht hebben op de markt voor breedbandtoegang tot internet.
Daarnaast moet het concern ook Europese regels voor ontkoppelde telefoonlijnen respecteren bij de actie. Zo moet het bedrijf intern dezelfde prijzen hanteren voor het adsl-product die het ook berekent aan concurrerende bedrijven die zijn netwerkdiensten gebruiken voor doorverkoop aan hun klanten. Als scholen hun telefoonlijnen via een ander telecombedrijf afnemen, dan moet KPN deze ook gebruiken. Verder moet Xs4all publicitair het voortouw nemen en mag KPN zijn naam niet prominent gebruiken in het onderwijs.
Eventuele stopzetting van de actie zal nog wel geruime tijd in beslag nemen. Om de aanmerkelijke marktmacht van KPN op het gebied van breedbandinternet aan te tonen moet Opta gedetailleerd marktonderzoek uit kunnen voeren. Volgens de bestaande telecomwet hebben telecombedrijven niet de plicht om relevante informatie die de toezichthouder voor dit onderzoek nodig heeft te verstrekken. De wijziging in de bestaande kabelwet die dit mogelijk maakt ligt op dit moment ter beoordeling in de Eerste Kamer.
Ondanks herhaaldelijk verzoek van Brinkhorst heeft de senaat deze wet nog niet in behandeling genomen. "Dit houdt het marktonderzoek erg op", stelt de woordvoerster van Opta. De nieuwe telecomwet die Opta de benodigde bevoegdheden moet geven wordt pas na het herfstreces in de Tweede Kamer behandeld. Deze moet dan nog door de Eerste Kamer voordat Opta zijn werk behoorlijk kan doen.