Op de businessmeeting Den Haag Telecom, vorige week woensdag in de hofstad, werd opnieuw duidelijk dat de kabelsector niets voelt voor KPN’s uitnodiging om samen een glasvezelaansluitnet te bouwen.
"Drie concurrerende infrastructuren, koper, coax en glas, zijn nooit rendabel naast elkaar te exploiteren." Meer realisme in breedband kon Leo Roobol, directeur van de divisie vaste netwerk en lid Raad van Bestuur bij KPN, niet bieden tijdens zijn voordracht vorige week woensdag. "Daarom moeten we niet verder investeren in coax of koper, maar overstappen op de aanleg van een publiek glasvezelaansluitnet dat openstaat voor alle dienstenaanbieders." Maar het telecombedrijf ving opnieuw bot bij deze uitnodiging om samen met de kabelsector het intern gecodeerde Deltaplan glas uit te voeren.
Verliefd meisje
Koos Andriessen, voorzitter van de commissie die Amsterdam adviseerde over de aanleg van een glasvezelaansluitnetwerk, constateerde tijdens de forumdiscussie later op de middag dat met KPN’s koerswijziging de omslag in het denken over glas een feit was. Hij noemde Casema ‘het verliefde meisje dat nee zegt maar ja bedoelt’. Toch liet Casema-directeur Jos Molenkamp nergens blijken dat hij van coax over wil stappen op glasvezel. "De katalysator voor de huidige prijzenslag tussen kabelinternet en adsl is juist de aanwezigheid van twee concurrerende infrastructuren in Nederland. Ik denk zelfs dat dit voorstel van KPN er nooit zou liggen als hier de kabel niet zo wijdverspreid was. Met een overstap naar glas help je deze concurrentie om zeep."
Brancheorganisatie Vecai meldt bij monde van directeur Rob van Esch deze week dat de kabelsector tot nu toe te weinig goede argumenten heeft gehoord om zich aan te sluiten bij KPN’s glasvezelplannen. Sterker nog, Van Esch ergert zich aan de voorkeur voor glas bij de overheid. "De Amsterdamse ambtenaar Erik Gerritsen sloeg tijdens diezelfde discussie de spijker pas op zijn kop toen hij voorstelde om niet de aanleg van glas maar netwerkcapaciteit in Mbps openbaar aan te besteden. Welke infrastructuur die connectiviteit uiteindelijk levert, is namelijk van geen enkel belang."
Rol overheid
Roobol benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de centrale overheid en gemeenten het investeringsklimaat en de regelgeving drastisch moeten verbeteren om de aanleg van dit glazen net mogelijk te maken. Zo stelde hij voor om een deel van de financiering van netwerkapparatuur bij bedrijven en particulieren te financieren uit pc-privé-achtige belastingmaatregelen. Daarnaast riep hij op om voor het glasvezelnet het lage btw-tarief van 6 procent in te voeren, aangezien het hier volgens hem gaat om een publieke nutsvoorziening.
Ook riep Roobol lokale overheden op om de bestaande problemen rond graafrechten en de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn, aan te pakken. Niet alleen hij vond dit onontbeerlijk voor de aanleg van het glasvezelnet, ook directeur-generaal Mark Frequin van het ministerie van Economische Zaken noemde het verbeteren van de regelgeving één van de belangrijkste overheidsmaatregelen voor realisatie van het glasvezelaansluitnet. Hij bevestigde opnieuw dat marktpartijen niet hoeven te rekenen op grote investeringen van de rijksoverheid in het nieuwe netwerk. EZ heeft de komende jaren honderd miljoen euro gereserveerd om breedband te stimuleren in Nederland. De aanleg van het glasvezelnet kost naar verwachting tussen de acht en tien miljard euro.< BR>