Het ministerie van EZ heeft met randvoorwaarden aan KPN’s bod voor gratis internettoegang strijdigheid met de bestaande en de nieuw in te voeren telecomwet afgedekt.
"Het is een fantastisch aanbod dat scholen op korte termijn veel voordelen biedt om hun ict-middelen te versterken, maar KPN mag door dit aanbod zijn positie in de markt van breedband internettoegang niet verbeteren." Dit zei minister Laurens Jan Brinkhorst woensdagmiddag tijdens een vergadering van de vaste kamercommissie EZ over breedband in de Tweede Kamer. De beperkte duur, keuzevrijheid van alle ruim tienduizend scholen en geen belemmeringen bij een overstap naar andere aanbieders zijn de belangrijkste voorwaarden die de minister stelde om marktverstoring te voorkomen. Alle voorwaarden zijn te lezen in bijgaandafschrift van Brinkhorsts brief aan bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer. Die brief is 19 september verstuurd.
De Tweede Kamerleden van de commissie waren er niet gerust op dat het KPN-aanbod ook met de nieuwe telecommunicatiewet overeind blijft. "Zijn scholen nu niet blij gemaakt met een dode mus. Welke garantie is er dat de nieuwe telecomwet volgend jaar geen roet in het eten gooit." Kees Vendrik van Groen Links plaatste vraagtekens bij de beweegredenen van KPN voor het aanbod. "KPN heeft een direct belang bij haar aanbod om de rekening te betalen voor een aansluiting via haar eigen netwerk. Het was onbaatzuchtiger geweest als het concern voorgesteld had drie jaar lang de rekening te betalen voor de aansluiting op internet die de scholen nu hebben."
Staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan van het ministerie van OC en W, ook aanwezig bij hetzelfde overleg in de Tweede Kamer meldde maandagmiddag blij te zijn met het KPN-initiatief, omdat het geld nu niet ‘in voetbal maar in onderwijs gaat zitten’. Het geld bedoeld voor internettoegang gaat zij niet terugvorderen, maar kan nu door scholen vrij besteed worden aan andere ict-middelen. Ze benadrukte dat scholen vrij zijn om gebruik te maken van het aanbod. Ze houdt de vinger aan de pols bij scholen die geen toegang hebben tot adsl-verbindingen van KPN.
Een fantastisch aanbod, hopen dat de KPN ook daadwerkelijk genoeg mankracht kan laten opdraven en alles goed kan organiseren. Uit het (isdn) verleden is gebleken dat er regelmatig fouten optreden in de organisatie. De KPN zegt dat de implementatie maximaal drie maanden duurt, maar ik betwijfel of ze dat kunnen waarmaken (6 maanden is misschien haalbaar). Bedenkt wel dat duizenden scholen tegelijkertijd de aanvraag doen! Stel dat er 5000 scholen een aanvraag doen, dan moeten er per maand ruim duizend scholen worden aangesloten… Hou in ieder geval het aanvraag formuliertje van een andere internet provider bij de hand voor het geval dat het toch enorm gaat uitlopen/mislopen…