Hewlett-Packard biedt zijn klanten aansprakelijkheidsbescherming voor Linux-gebruik. Dit betreft aanklachten zoals die van Unix-leverancier SCO.
SCO stelt namelijk dat code van Unix op illegale wijze terecht is gekomen in het open source besturingssysteem Linux. Het bedrijf heeft hiervoor IBM aangeklaagd, die de code-overdracht gepleegd zou hebben. Inmiddels klaagt SCO ook bedrijven aan die Linux gebruiken. Dit doet het naar eigen zeggen omdat de opzet van de GPL (General Public License), waaronder Linux wordt gedistribueerd en gebruikt, aansprakelijkheid doorschuift naar de eindgebruiker.
HP wil zijn Linux-klanten nu bescherming bieden tegen eventuele juridische claims op dit gebied. Indien klanten worden aangeklaagd, neemt HP de verdediging en eventuele aansprakelijkheid voor zijn rekening. Woordvoerders van het bedrijf laten echter weten niet met een tegenaanklacht tegen SCO zelf te komen. Linux-distributeur Red Hat heeft dat wel gedaan (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3203rrt.htm).
Pc-producent Dell, die Linux levert op enkele van zijn servers, heeft laten weten geen bescherming te willen bieden (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3703reo.htm). Unix-serverproducent Sun Microsystems, die ook enkele Linux-servers levert, verklaarde al veel eerder zijn klanten bescherming te bieden tegen claims. Tussendoor kwam ook Microsoft met die verzekering voor zijn besturingssysteem Windows, dat technologisch niets met Linux te maken heeft.