Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat is de nieuwe hype? Wordt umts overbodig door wifi? Nog nieuws onder de Sun?
Wat is de nieuwe hype?
… skype! De Kazaa-oprichters Janus Friis en Niklas Zennstrom slaan opnieuw toe. Nadat ze eerst met hun peer-to-peer (p2p) software de muziekindustrie tot wanhoop hebben gebracht, gaan ze nu de telecombedrijven het leven zuur maken. De heren hebben hun befaamde p2p-software namelijk ingezet voor een programma waarmee je gratis kunt bellen via internet. Niks nieuws, zegt u? Natuurlijk, internettelefonie/spraak bestaat al jaren via programma’s als Net2Phone en MSN Messenger. Maar Skype is anders: de installatie eenvoudiger, de geluidskwaliteit beter en de beveiliging geavanceerder. Een ander belangrijk pluspunt is dat verbindingen even eenvoudig tot stand komen naar gebruikers achter de firewall en via netwerken die werken met NAT (network adress translator). Dat is bij andere programma’s voor internettelefonie wel anders.
Het opwindende van Skype is het peer-to-peer concept, waardoor er evenmin als bij Kazaa een centrale infrastructuur nodig is. Met het aantal gebruiker schaalt het netwerk zonder enige kosten mee. Anders dan bij Kazaa kunnen de gebruikers er niets illegaals mee doen.
Het programma verspreidt zich inmiddels als een virus over de wereld. De bètaversie is binnen twee weken al honderdduizenden keren gedownload. Natuurlijk zijn er ook nadelen: je kunt niet naar gewone telefoons bellen en zelfs niet naar andere ‘computertelefoons’. Want Skype ondersteunt de voip-standaard SIP (Session Initiation Protocol) niet. Maar ik moet me sterk vergissen als Skype niet de killerapp wordt van de internettelefonie.
Wordt umts overbodig door wifi?
… nee, wel minder profijtelijk. Onder deze titel schreef ik anderhalf jaar terug al eens wat over de toekomstkansen van umts. De teneur: wifi maakt umts niet overbodig, maar wel het speelveld kleiner. Vanuit het oogpunt van een dienstverlener, wat een telecombedrijf zou moeten zijn, is wifi geen vijandige maar een complementaire technologie: wifi levert een hoge snelheid maar beperkte dekking; umts een brede dekking maar beperkte bandbreedte..
Sindsdien is de toepassing van wifi-technologie geëxplodeerd terwijl de derde generatie telefonie het couveusestadium nog nauwelijks voorbij is. De technologische doorbraken op het gebied van wifi stapelen zich op: zenders met groter bereik, steeds goedkopere en enerziezuiniger chips en dergelijke.
Toch ondergraven deze wifi-ontwikkelingen de toekomstkansen van 3G-telefonie niet wezenlijk. Sterker nog: het feit dat Philips en Broadcom de wifi-chips nu klein, goedkoop en energiezuinig kunnen leveren, maakt dat wifi in handpalmcomputers en mobiele telefoons kan worden ingebouwd. Dat opent de deur naar hybride telefoons en palmcomputers die automatisch schakelen tussen wifi en 3G. Een uitdagend perspectief voor de telecombedrijven. Aan de afschrijving van de umts-licenties kunnen ze beter niet meer denken.
Nog nieuws onder de Sun?
… systeemsoftware gaat steeds meer omvatten. Suns omzet kalft af, dat is bekend. Hardwareleverancier Sun zoekt zijn toekomst vooral in software. Afgezien van het vergezicht N1, zijn de hoekstenen van de nieuwe strategie de Java Enterprise Suite (voorheen Project Orion) en de Java Desktop Suite (voorheen Mad Hatter). Met de Enterprise Suite (waarin de vroegere iPlanet software) wil Sun in navolging van IBM het begrip systeemsoftware oprekken door naast het besturingssysteem een complete sterk geïntegreerde bundel aan basisapplicaties (messaging, directory, identity, portal en clustering) te leveren. In het verleden lukte dat maar matig, maar de nieuwe aanpak – die verdergaande integratie koppelt aan een scherpe prijs – biedt nieuwe kansen. Als Sun het aangekondigde gesynchroniseerde versiebeheer van applicaties en besturingssysteem echt weet te integreren, kan dat beheerders veel onderhoudsuren schelen.
Ondertussen ontvouwt zich wel een trendbreuk. Het tijdperk van ‘open systemen’ en best-of-breed applicaties lijkt een beetje op zijn retour. De computerfabrikanten IBM (Websphere) en Sun rekken het begrip systeemsoftware in ieder geval flink op. Zo voltrekt zich een wat paradoxale ontwikkeling. Terwijl de computerindustrie zich steeds meer aan open standaarden committeert, kopen klanten steeds meer software bij de computerfabrikant. Als Sun succes heeft, drijft het de belangrijke applicatiepartner BEA verder in de armen van HP. Is het dan nog een wonder dat Oracle en Dell zo tegen elkaar aan schurken?< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.