Met het vertrek van Bill Joy (48) is Sun zijn enige bona fide wonderkind kwijtgeraakt. Ceo Scott McNealy is nu de enige van de vier oorspronkelijke oprichters die nog bij Sun zit. Die moet zich ongeveer voelen als heer Bommel zonder Tom Poes. Joy verzon immers sinds 1982 vrijwel alle listen die het dynamische bedrijf uit Santa Clara een kans gaven te overleven in de technologierace met zwaargewichten als IBM, Microsoft en HP. Hij vertrekt naar eigen zeggen zonder hard-feelings maar wel in een tijd dat het Sun niet bepaald voor de wind gaat.
|
Joy had al een grote reputatie als programmeur voor hij in 1982 door McNealy, Bechtolsheim en Khosla werd uitgenodigd om bij Sun te komen. In 1976 publiceerde hij het geschrift ‘How to buy a VAX‘ waarin hij uit de doeken deed hoe men de toen zeer populaire VAX-computer van Digital voor een zacht prijsje kon aanschaffen. Hij adviseerde mensen een uitgeklede VAX zonder software te kopen. De nodige software kon men dan voor een habbekrats bij Bill Joy aanschaffen. De ict-afdelingen van verschillende universiteiten bespaarden zo tienduizenden dollars.
BSD, Solaris en Java
Terwijl zijn medestudenten aan de vrijgevochten University of California in Berkeley zich overgaven aan drugs en vrije sex, werkte Joy tot diep in de nacht aan zijn eigen versie van Unix. Hij gaf uiteindelijk deze BSD (Berkeley Software Distribution) gratis weg, waarmee hij een soort wegbereider werd voor de open-broncodebeweging. BSD, waarin Joy ook internetprotocollen incorporeerde, werd zeer snel de standaard Unix-versie voor universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen.
Als ’top-geek’ van Sun was Bill Joy verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het besturingsysteem Solaris, Suns versie van Unix, en voor de architectuur van de Sparc-microprocessor. De dubbelslag Solaris-Sparc in de servers van Sun Microsystems was zo’n beetje de kurk waarop het werelwijde web dreef, en Sun was een hoeksteen van de dotcom revolutie. Bill Joy werd dan ook door het tijdschift Forbes in 1999 – nog voor de dotcoms implodeerden – gebombardeerd tot de Thomas Edison van het Internet.
Hoewel James Gosling de bedenker is geweest van Java, speelde Joy een belangrijk rol bij het ontwikkelen van Sun’s Java-strategie. Hij heeft er daarmee onder meer voor gezorgd dat inmiddels meer dan 150 miljoen mobieltjes met Java zijn uitgerust. Joy is ook de geestelijk vader van Jini, een technologie voor gedistribueerde verwerking die Java-apparaten met elkaar via het internet laat samenzweren. Jini werd met veel bombarie gepresenteerd, maar is nog niet echt doorgebroken in een omgeving waarin allerlei standaards voor draadloze communicatie met elkaar wedijveren.
‘Brain-drain’
Bill Joy werd in 2000 bijna een landelijke beroemdheid na de publicatie van een artikel in Wired, ‘Why the Future doesn’t need us’, waarin hij waarschuwde voor de gevaren die inherent zijn aan de ontwikkeling van artificiële intelligentie, nanotechnologie en genetisch gemanipuleerde organismen. Hij schreef dat het niet onmogelijk is dat toekomstige robots of genetisch gemanipuleerde organismen allerlei nare dingen gaan uitvreten wanneer ze zich aan de menselijke controle weten te ontworstelen. Joy meldde recentelijk nog overhoop te liggen met het manuscript voor een boek over deze problematiek.
Bij zijn afscheid zei Joy dat hij een jaar de tijd wil hebben om rustig na te kunnen denken over zijn toekomst. Misschien dat hij iets zal gaan doen tegen de vervuiling van het internet door virussen en ander digitaal gespuis. Hij vertrekt in een tijd waarin het accent bij Sun duidelijk verschoven is van innovatie naar overleving. Omzet en inkomsten staan al tijden onder zware druk omdat bedrijven als HP en IBM het aandeel van Sun in de bovenkant van de servermarkt zien als een braakliggende akker die nodig omgeploegd moet worden. Aan de onderkant van de markt bezwijken potentiële klanten aan de verlokkingen van goedkopere Intel-machines die op Windows of Linux draaien.
Het is opvallend dat vrijwel alle Amerikaanse kranten aandacht hebben besteed aan het vertrek van Joy. Hij heeft dit waarschijnlijk te danken aan zijn reputatie als doemdenker. Gewoonlijk zal het opstappen van een ‘chief scientist’ bij een groot computerbedrijf niet verder komen dan de kolommen van Computerworld en Cnet. De Associated Press noemde het vertrek van Joy een continuering van de ‘brain-drain’ bij Sun. Vorig jaar trokken reeds president Ed Zander en cfo Mike Lehman de deur bij Sun voorgoed achter zich dicht.< BR>