Het kabinet Balkenende-II zet ict over een breed front in voor de oplossing van maatschappelijke problemen. In de nieuwe begroting komt ict er allerminst bekaaid af.
Om het bedrijfsleven te stimuleren gaat Economische Zaken samen met andere ministeries een ict-agenda opstellen. Er komen acties op het gebied van ict-netwerken, toepassingen en randvoorwaarden. Te denken valt aan een actieplan breedband en stimulering van elektronische communicatie binnen Europa. Er worden coalities gesloten voor het slimmer benutten van informatie- en communicatie technologie bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Daarbij valt de nadruk op onderwijs, veiligheid, zorg en verkeer en vervoer.
De 700 miljoen euro die dit kabinet wil investeren in onderwijs en kennis, zal voor een niet onbelangrijk deel worden gestoken in innovatie. De kennis van lerenden en werkenden moet meer ‘up to date’ zijn.
Om hiervoor een krachtige aanpak te ontwikkelen is 185 miljoen euro uitgetrokken. Dat kan worden besteed aan een hogere instroom in bèta- en techniek-opleidingen, meer focus in wetenschappelijk onderzoek, het innovatiever maken van het beroepsonderwijs en een betere samenwerking van onderzoeks- en onderwijsinstellingen met het bedrijfsleven. Het Innovatieplatform wordt de voornaamste adviseur van de regering op dit gebied.
Ook anderszins blijkt de ict-branche er goed op te staan in de Miljoenennota. Overheden krijgen volgend jaar een steun in de rug bij het gebruik van open standaarden en ‘open source software’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgt ervoor dat een catalogus voor open standaarden beschikbaar komt. En de politie krijgt komend jaar 22,5 miljoen euro extra om met behulp van ict de misdaad doelmatiger aan te pakken. Dit bedrag loopt jaarlijks op tot 52,5 miljoen in 2007.< BR>