Het huidige wetsvoorstel dat spam wel verbiedt maar niet bestraft is een toonbeeld van slecht beleid. Een geldboete op het versturen van ongevraagde mail heeft wel een afschrikwekkende werking, meent de PvdA.
|
"Iemand anders doelbewust op kosten jagen zonder dat die ander daarom vraagt hoort verboden en strafbaar te zijn." Daarmee onderbouwt Martijn van Dam, woordvoerder ict voor de PvdA, de vorige week ingediende wijzigingsvoorstellen op de nieuwe telecomwet. Voorgesteld zijn onder meer boetes op spam en ongewenste reclame sms. Van Dam zegt te beseffen dat niet elke overtreding te beboeten is, maar wil via veroordeling van ‘bekende spammers’ een voorbeeld stellen voor de sector. Daarnaast vindt hij internationale afspraken noodzakelijk. Nederland zou met een streng handhavingsbeleid het goede voorbeeld kunnen geven aan de rest van Europa. Op het versturen van spam moet een boete van maximaal 4500 euro komen te staan, vindt de PvdA.
Deze partij stelt ook voor om het versturen van spam naar privé én zakelijke adressen strafbaar te stellen. In de nieuwe telecomwet is nu alleen het spammen op privé-adressen verboden. Daarnaast moeten verzenders van reclamemails altijd kunnen aantonen dat de ontvanger om de berichten gevraagd heeft. Ook wil de PvdA telemarketeers verplichten mensen bij ieder gesprek de mogelijkheid te geven om bezwaar te maken tegen het lastigvallen per telefoon.
Streng optreden
Directeur Hans Leemans van de branchevereniging voor internetaanbieders Nlip juicht de voorstellen toe. "In de nieuwe telecomwet waren allerlei bepalingen opgenomen waar verstuurders van commerciële berichten zich aan moeten houden. Alleen het versturen van spam was niet strafbaar; een kromme situatie." Leemans verwacht dat van de geldboete inderdaad een afschrikwekkende werking uitgaat mits er ook streng opgetreden wordt.
Over de handhaving maakt hij zich nog steeds wel zorgen. Die taak is volgens de nieuwe wet verdeeld tussen telecomtoezichthouder Opta en het College Bescherming Persoonsgegevens. Het is volgens Leemans niet duidelijk wie wat gaat doen. Aangifte doen van spam wordt net als andere vermeende overtredingen wel eenvoudiger. De Nlip onderhandelt met het ministerie van Justitie en andere overheidsinstanties over een centraal loket voor de melding en afhandeling van delicten op internet. < BR>