Het huidige wetsvoorstel dat spam wel verbiedt maar niet bestraft is een toonbeeld van slecht beleid. Een geldboete op het versturen van ongevraagde mail heeft wel een afschrikwekkende werking, meent de PvdA.
"Iemand anders doelbewust op kosten jagen zonder dat die ander daarom vraagt hoort verboden en strafbaar te zijn." Daarmee onderbouwt Martijn van Dam, woordvoerder ict voor de PvdA, de vorige week ingediende wijzigingsvoorstellen op de nieuwe telecomwet. Voorgesteld zijn onder meer boetes op spam en ongewenste reclame sms. Van Dam zegt te beseffen dat niet elke overtreding te beboeten is, maar wil via veroordeling van ‘bekende spammers’ een voorbeeld stellen voor de sector. Daarnaast vindt hij internationale afspraken noodzakelijk. Nederland zou met een streng handhavingsbeleid het goede voorbeeld kunnen geven aan de rest van Europa. Op het versturen van spam moet een boete van maximaal 4500 euro komen te staan, vindt de PvdA.
Deze partij stelt ook voor om het versturen van spam naar privé én zakelijke adressen strafbaar te stellen. In de nieuwe telecomwet is nu alleen het spammen op privé-adressen verboden. Daarnaast moeten verzenders van reclamemails altijd kunnen aantonen dat de ontvanger om de berichten gevraagd heeft. Ook wil de PvdA telemarketeers verplichten mensen bij ieder gesprek de mogelijkheid te geven om bezwaar te maken tegen het lastigvallen per telefoon.
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 19 september 2003.
Spam is onderhand een toverwoord geworden dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Alvorens een probleem als spam aan te kunnen pakken zal eerst eens een eenduidige definitie van spam moeten worden gemaakt. De huidige reactie is zwaar overtrokken en geeft maar weer eens aan dat onze heren politici niet weten waarover ze praten. Het is toch te gek voor woorden dat je iemand wel een brief mag sturen naar zijn thuis adres maar niet naar zijn e-mail adres. Als de politiek het echt probleem echt wil aanpakken moeten ze komen met goed beleid en niet met onzin.