Naast het veelbesproken Innovatieplatform, dat zich over het technologiebeleid gaat buigen, is vorige week een themacommissie Technologiebeleid gevormd. Vertegenwoordigers van alle kamerfracties hebben daarin zitting. Deze commissie moet op afzienbare termijn met praktische, werkbare ideeën komen.
Voorzitter is D66-kamerlid Francine Giskes. Zij ziet de commissie vooral als instrument om te bevorderen dat er een goed klimaat komt voor nieuwe ideeën. "Ik vind dat techniek in Nederland ondergewaardeerd wordt." Het is volgens haar niet de bedoeling het werk van het Innovatieplatform dubbel te doen, maar het is wel belangrijk dat het parlement goed kan beoordelen wat de regering met het platform doet.
Binnenkort zal de agenda van de commissie worden vastgesteld. Hoewel dan pas zal blijken wat de speerpunten van de volksvertegenwoordigers zijn, hebben de leden van de commissie al wel hun eigen wensen. En ze hebben haast: bij het instellen van de commissie is de ambitie vastgelegd om nog deze kabinetsperiode resultaten te tonen.
Elektronisch stemmen
Namens de VVD zit Zsolt Szabo in de technologiecommissie. Hij is als enige afkomstig uit de ict-branche, en maakt zich sterk voor een belangrijk aandeel van ict in de commissie-activiteiten. Hij pleitte in de Kamer eerder al voor het invoeren van elektronisch stemmen in 2007. Tot de ict-aandachtspunten voor de Kamer rekent hij tevens de Belgische kruispuntenbank, die volgens hem nu goed genoeg functioneert om te blijken of het een voorbeeld is voor Nederland.
Ook de regering heeft hier deze week belangstelling voor uitgesproken, onder meer door een ander voorbeeld, Zweden, waar 90 procent van de belastingaangiften automatisch tot stand komt omdat de fiscus toegang heeft tot al bekende gegevens. Volgens Martijn van Dam, die namens de PvdA zitting heeft in de commissie, zullen ook de bijbehorende privacy-vraagstukken op de agenda komen. "We willen de overheidsdiensten verbeteren, maar dat brengt wel een ethische discussie met zich mee; wat mag de overheid en wat mag het bedrijfsleven?"
LPF-kamerlid Margot Kraneveldt wil eerst inventariseren waar behoefte is aan ondersteuning door de politiek en prioriteiten stellen. "We moeten gericht investeren. Als je geld wilt steken in ondernemerschap en starters betekent dit dat je ergens anders geen geld meer voor hebt."
Open source
Ook Kees Vendrik, kamerlid van Groen Links, is betrokken bij dit initiatief. Hij maakt zich al geruime tijd sterk voor invoering van open standaarden én open source. Op dat eerste vlak heeft Vendrik al een motie op zijn naam staan, die in de thans gepresenteerde regeringsplannen heeft geleid tot expliciete steun van minister Remkes voor open standaarden. Bij open source gaat de regering in de huidige plannen veel minder ver, al komt er wel een uitwisselingsplatform voor open source-software.
Vendrik wil verder gaan in het stimuleren van open source, maar het is de vraag of in het parlement een meerderheid is te vinden voor zijn plannen. D66 staat weliswaar sympathiek tegenover open source, maar coalitiepartners VVD en CDA vinden het verplicht stellen van open source te ver gaan.< BR>