HP verbindt zich aan de samen met Intel ontworpen Itanium-processor voor de huidige en toekomstige 64-bit servers. Daarbij ondersteunt het vier bedrijfssystemen: het eigen HP-UX, Windows, Linux en Open VMS. Het investeert fors in de middelen om op al deze platformen toepassingen te draaien. Honderden softwareleveranciers hebben hun applicaties aangepast voor Itanium en HP’s Integrity-servers. De met 64 processoren uitgeruste Superdome biedt ook dynamisch besturingssysteem-beheer.
|
Het concern wil al zijn 64-bit servers, inclusief de Alpha, Pa-risc en Mips-gebaseerde systemen binnen een tot twee jaar migreren naar Intels Itanium processor-familie.
Knelpunt
De consequenties van deze beslissing zijn onlangs op een persbijeenkomst in het Franse Grenoble toegelicht. De door HP en Intel samen ontworpen Itanium-architectuur is niet nieuw en de processor leek tot nu toe niet erg aan te slaan. Gartners vice-president Andrew Butler stelde in de openingspresentatie dat Itanium, IA-32 en Power gebaseerde systemen zullen blijven groeien.
De Itanium is een Intel-processor, maar het ontwerp en vooral de isa (instruction set architecture) is samen met en zelfs op initiatief van hp gerealiseerd. Het is de eerste epic-processor (explicit parallel instruction computing) en daarmee het begin van een nieuwe generatie na cisc en risc.
Het gaat om het aantal instructies per klokcyclus, vertelt global high performance technology manager Frank Baetke. Alle huidige processoren kunnen parallel instructies uitvoeren Het knelpunt ligt bij het voorspellen van onderlinge afhankelijkheden. Bij meer dan zes instructies wordt dat te moeilijk; bepalen of een latere instructie wellicht op het resultaat van een eerdere is gebaseerd kost meer dan het oplevert. Die bovengrens geldt niet voor epic omdat voor elke instructie expliciet wordt aangegeven hoe hij uitgevoerd moet worden. Itanium registers zijn 128-bits breed, maar vijf daarvan zijn in een ’template field’ gereserveerd voor de executie logistiek. Dit heeft ingrijpende consequenties voor compilers, die nu zelf code moeten analyseren op parallellisme. Frank Baetke: "Bij epic is dit verschoven van hardware- naar software niveau."
De volgende stap voor HP was het aansluiten van meerdere processoren op hetzelfde dynamische geheugen. Bij klassiek SMP (symmetric multi processing) delen processoren een interne bus. Bij de Superdome zijn alle 64 Itanium 2-processoren door een schakel-centrale aan het centrale geheugen gekoppeld. Superdome is de eerste Numa-computer (Non Uniform Memory Access) ter wereld, vertelt Baetke. De prestaties van deze supercomputer zijn nog verder verbeterd door meerdere processoren cachegeheugen te laten delen in ‘cellen’.
Doorlopend programmeren
Een van de bijzonderheden van de Superdome is dat meerdere besturingssystemen op verschillende partities centraal te beheren zijn, en dat zelfs dynamisch processoren aan een ander besturingssysteem kunnen worden toegewezen. Het past in HP’s ‘Adaptive Enterprise’-doelstelling om capaciteit te kunnen uitbreiden of inkrimpen als de behoefte van een bepaalde applicatie (op een bepaald besturingssysteem) in de loop van de tijd verandert.
De toepassingen bepalen de keuze voor een besturingssysteem, aldus Donald Jenkins, vice-president Marketing Business Critical Servers en Emea Director Peter Kraft van dezelfde groep. Om zoveel mogelijk applicaties op dezelfde Itanium-gebaseerde hardware te kunnen draaien wil HP dus ook meerdere besturingssystemen ondersteunen. Dit zijn het eigen HP-UX, de Windows Server-versies, Linux en Open VMS. De laatste is misschien minder bekend dan de eerste drie, maar heeft een brede basis in de telecom- en de financiële wereld. Het biedt van oudsher uitstekende ondersteuning voor ‘clustering’ en ‘load balancing’.
De strategie heeft nog een andere reden: HP wil van de Itanium een industrie-standaard maken en brede besturingssysteem-ondersteuning is daarvoor een voorwaarde. In het door HP en Intel in Grenoble gezamenlijk opgezette Solutions Centre was te zien dat onder zowel Red Hat Linux als onder Windows 2000 gewerkt wordt.
Inmiddels zijn er enkele honderden applicaties van onafhankelijke softwarebedrijven voor Itanium gebaseerde Integrity servers. Overdracht (poorten) van toepassingen wordt ook actief ondersteund via de ‘HP Integrity Developer Camps’. Deze workshops voor ontwikkelaars staan beter bekend als ‘boot camps’ omdat er minimaal zestig uur, als het nodig is achter elkaar, geprogrammeerd wordt. Sommigen lopen dan ook met een werkende applicatie de deur uit, zo werd verzekerd.< BR>