Om te schakelen tussen draadloze wifi-netwerken is een gprs-verbinding of een tweede antenne op de draadloze netwerkkaart nodig. Dit is een van de bevindingen uit de eerste proeven met ‘roaming’ tussen wifi en telecomnetwerken.
|
Adressen
Naast een browser met de videofilm draait op de laptop Mobile IP van het Finse bedrijf Secgo. Deze softwaretoepassing houdt op de achtergrond het ip-adres vast om de internetsessie niet te onderbreken bij een netwerkwisseling. Zodra tijdens de wandeling de kwaliteit van het gebruikte netwerk minder wordt verschijnt een venstertje met de netwerken waarop over te schakelen valt, met een aanduiding van de kwaliteit en de kosten.
De overstap naar het gprs-netwerk verloopt probleemloos. De gprs-kaart aan de rechterkant neemt de internetverbinding van de netwerkkaart links op de pc over. De twee ezelsoren langs de laptop zijn nu nog verplicht om de verbinding in de lucht te houden. "Het rechtstreeks overschakelen op een ander draadloos lan zonder hapering van de verbinding is met de huidige netwerkkaart niet te doen. Je zou een tweede antenne op die kaart nodig hebben om de verbinding met het nieuwe wlan-netwerk te kunnen opzetten", legt Van Vught uit. De huidige generatie wifi-netwerkkaarten kent die voorziening niet. Binnenkort zijn Bluetooth en wlan echter geïntegreerd in de pc.
Losse onderdelen
Voor de demonstratie staan de aanwezige draadloze netwerken open. De poort die bezoekers toegang moet geven tot het netwerk en de tikken moet registeren werkt wel, maar is nog niet getest op het samenwerken met de software die de ip-sessies op de laptop beheert. "Deze en andere losse onderdelen van 4Gplus worden voor eind dit jaar tot een werkend geheel gesmeed", zegt Albeda.
Een belangrijk onderdeel van deze poort in netwerken is de Linux-firewall Iptables. In dit product zijn wijzigingen aangebracht om naadloze toegang voor vreemde bezoekers van het netwerk mogelijk te maken. "Dienstenaanbieders hebben een flexibele communicatiepoort nodig die verbindingen na een aantal controles in een fractie van een seconde moeten kunnen opzetten", zegt Albeda. Voor de beveiliging van de netwerken wordt gebruik gemaakt van de 802.1x-standaard, die authenticatie en encryptie van het netwerkverkeer verzorgt.
"Telecombedrijven bekijken de proef met belangstelling", stelt Albeda. Volgens hem biedt de ‘roaming’-technologie een scala aan bedrijven de mogelijkheid om met wifi toegangsdiensten tot internet aan te bieden. Telecombedrijven zouden de toegang en de afrekening tot deze netwerken voor hun rekening kunnen nemen om zo meer verkeer en diensten naar hun platform te halen.< BR>
Meer informatie op:
http://www.freeband.nl