Firewalls, de beveiliging van laptops en ‘gebruikers op afstand zijn de knelpunten in de beveiliging van de it-systemen in mbk-bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van Morph Research.
Het midden- en kleinbedrijf in Nederland is in het algemeen goed beveiligd. Toch zijn er knelpunten, zoals het gebruik van firewalls en de beveiliging van laptops/remote users. Dit blijkt uit onderzoek. Aan het kwantitatief telefonisch onderzoek rond de huidige content- en netwerkbeveiliging, dat Morph Research uitvoerde in opdracht van Symantec, werkten in totaal 301 Nederlandse en Belgische bedrijven met 5 tot 250 werknemers mee.
De overgrote meerderheid van de mkb-bedrijven is beveiligd tegen interne en externe bedreigingen van internet. Slechts 2 procent van alle ondervraagde bedrijven heeft géén maatregelen getroffen. Bijna alle Nederlandse mkb’ers gebruik antivirussoftware. Firewalls worden relatief minder vaak ingezet. Het gebruik van andere oplossingen voor internetbeveiliging, zoals intrusion detection en VPN, staat nog in de kinderschoenen.
De meeste bedrijven hebben ook maatregelen genomen tegen ‘interne’ bedreigingen. Zo gebruikt het merendeel een wachtwoord op elke pc en ruim een derde heeft een beleid opgesteld op het gebied van beveiliging. Meer dan tweederde van de Nederlandse bedrijven besteedt geen aandacht aan de beveiliging van laptops/remote users. Opvallend is dat in België meer dan de helft van de bedrijven wel aandacht aan de beveiliging van laptops/remote users geeft. Van de Nederlandse bedrijven heeft 11 procent geen maatregelen getroffen tegen interne bedreigingen, en 45 procent neemt geen extra beveiligingsmaatregelen voor vertrouwelijke informatie.
Het opwaarderen van de beveiligingssoftware gaat bij de helft van alle ondervraagde bedrijven automatisch en de frequentie ligt relatief hoog. De frequentie van het downloaden van patches ligt op een vergelijkbaar niveau als van de updates. Echter, dit gebeurt in mindere mate automatisch. Eén op de zeven bedrijven downloadt patches halfjaarlijks, één keer per jaar of nooit.
De internetbeveiliging wordt in de meeste gevallen uitbesteed aan een externe partij of het wordt ‘erbij’ gedaan door een werknemer. Ruim een derde van de ondervraagde bedrijven heeft een ict-medewerker of -afdeling. Eén op de tien bedrijven heeft een apart budget voor beveiliging gereserveerd. Dit budget ligt in Nederland op circa 10 procent van het totale ict-budget.
Het merendeel van de ondervraagde bedrijven verwacht dat hun totale ict-budget en hun beveiligingsbudget hetzelfde zullen blijven in de komende zes maanden. Circa één op de zeven bedrijven zegtt aan een toename te verwachten. Ongeveer de helft van alle bedrijven verwacht de komende zes maanden software en hardware aan te schaffen. Dit zijn in Nederland vooral de grotere bedrijven, van 50-250 werknemers. Een klein aantal bedrijven geeft aan interesse te hebben in draadloze technologie, anti-spam software, het uitbesteden van de beveiliging en een security alert service.